Pesse.com

Bijgewerkt op zondag 24 september 2017   


 
 

 NIEUWS 2017

Nieuws uit 2016: klik hier
Nieuws uit 2015: klik hier


Vrijdag 22 september 2017 PUBQUIZZZ in De Wenning 
De vragen staan klaar, de muziek enz. Altijd super gezellig!!
Aanvang 20.00 uur. Je kunt je team (3-5 personen) opgeven
via info@dewenningpesse.nl 

GEZOCHT: Nieuwe trainer voor Bootcamp in Pesse!
Informatie en opgave: deantilopen@gmail.com GREEN MOUNTAIN TOUR beleeft tweede editie


Foto: Green Planet / De betrokkenen bij de organisatie van de Green Mountain Tour, waaronder oud-wielerprof en ambassadeur Henk Lubberdink met leden van TC De Peddelaars uit Hoogeveen.

Opmerkelijk: In 2016 deden 1500 ATB- en wielerfanaten mee aan
de Green Mountain Tour. Doelstelling is om dit jaar maar liefst 2500 amateurs
en professionals op de mountainbike of racefiets te krijgen.


Op zaterdag 9 september 2017 vindt de tweede editie van de Green Mountain Tour plaats. Een unieke toertocht over het Dwingelderveld en door het Vechtdal met als hoogtepunt de dubbele beklimming van de VAM-Berg. De beklimming naar het hoogste punt van Drenthe, met een stijgingspercentage van 23% is een uitdaging voor iedere renner.

Er zijn 4 routes voor de racefiets en 3 mountainbike routes, totaal 7 prachtige tochten van 40 – 160 km. De Green Mountain Tour is een 3 sterren NTFU event met uitstekende verzorging onderweg, en een gezellig finishplein met BBQ en muziek.

Klik hier voor meer informatie!Maak kans op één gratis ballonvaart vanuit Pesse!

Stichting Actief Samenleven is sinds kort gevestigd in Pesse. Om precies te zijn in de voormalige ruimte van Ilona's Kapsalon. Actief Samenleven organiseert 4 maal per jaar een project voor kinderen, volwassenen en ouderen in een kwetsbare situatie.

Op 6,7 en 8 oktober vervullen we zo'n 70 lang gekoesterde wensen van kwetsbare en eenzame ouderen uit de Gemeente Hoogeveen. We hebben 2 wensen binnen gekregen voor een ballonvaart. Als start van de Ouderen4daagse 2017 vertrekt op vrijdagavond, 8 september a.s. de grote luchtballon van de Zonnebloem vanaf het korfbalveld van Niek. 
( onder voorbehoud van weer )

Om ons verder te introduceren in Pesse hebben we één plaats in de mand gereserveerd voor een inwoner uit Pesse. Maak kans op een gratis ballonvaart vanuit je eigen woonplaats. Hoe gaaf is dat ?

Like en deel onze facebookpagina en maak kans
op een prachtige ballonvaart! 
De winnaar wordt op woensdagavond, 6 september a.s. om 20.00 bekend gemaakt.
De ballonvaart valt samen met een ander mooi spektakel, namelijk de Pesser Run
en we hopen op een mooie "reuring" rondom de Wenning. Voorbereidingen van
de ballonvaart beginnen rond 18.00. Kom rustig kijken.
Klik op de afbeelding voor alle info over het Pesser Feest 2017!
STRATEN BEACHVOLLEYBAL PESSE GROOT SUCCES

Nadat vorig jaar was besloten om de overstap te maken van gras als ondergrond naar zand, werd dit jaar voor de tweede keer het Beachvolleybal voor straten gehouden.
Hoofdsponsor Grondverzetbedrijf Waninge Pesse was, door het enthousiasme van vorig jaar, zelfs bereid om het verzoek van de organisatie in te willigen om uit te breiden van 2 naar 3 speelvelden. 

Samen met het bestuur van de Wenning zijn er vele uren ingestoken om al het speelzand aan te voeren en de velden aan te leggen. Het horecaplein naast de speelvelden droeg ook bij aan perfect totaal plaatje en bood de vele toeschouwers , naast gezelligheid, ook een goed blik op de speelvelden.

Maar liefst 22 straten hadden zich opgegeven en mochten zich, verdeeld over 3 poules, uitleven in het zand. Waar de eerste speelavond uitgesteld moest worden vanwege de slechte weersomstandigheden werden de uiteindelijke speelavonden onder prachtige omstandigheden gespeeld! Veel spannende wedstrijden, prachtige punten , een bewonderingswaardige inzet, sportiviteit en vooral veel enthousiasme, kenmerkten de poule wedstrijden.De eindstanden in de poules bepaalden het programma voor de finale avond. Door een poule indeling naar sterkte waren er uiteindelijk vier finales. Winnaars van de “kleine’ finales waren de Marke / Vogelakkers, de Pesserveldweg en debutant het Zwarte Water. 

De finale om de eerste plek ging tussen de Oostering en de Grootslag 1.
De Oostering had alle poule wedstrijden gewonnen en ook in hun poule op de finaleavond werden beide wedstrijden gewonnen. De Grootslag 1 had het veel lastiger om de finale te bereiken. In hun poule deze avond werden beide wedstrijden gelijk gespeeld: 1 set gewonnen, 1 set verloren. Aangezien ook de beide andere straten hun wedstrijd gelijk speelden was het onderlinge resultaat bepalen en hier was de Grootslag 1 de gelukkigste.

De finale werd, onder grote en meelevende publieke belangstelling, een waardige afsluiting van het toernooi. De eerste set leverde een 13-13 eindstand op, zodat de tweede set beslissend werd. De Grootslag 1 nam al snel een voorsprong, maar de Oostering kwam al vlot weer terug. Een goede fase bracht de Grootslag weer op voorsprong en deze keer was het verzet van de Oostering gebroken. Met een 17 -8 eindstand in deze set is de Grootslag 1 de winnaar van dit zeer geslaagde straten beachvolleybal toernooi en mocht het de beker in ontvangst nemen.De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd toernooi 
dat volgend jaar zeker een vervolg krijgt.
Eerstvolgende Pubquiz in De Wenning is (GEWIJZIGD!) vrijdag 16 juni 2017
Aanvang 20.00 uur EXACT!

CDA-fractie in Pesse
Op donderdag 8 juni houdt de CDA fractie haar fractievergadering
in het dorpshuis de Wenning. 


Vanaf 19:00 uur is er de mogelijkheid voor inwoners, ondernemingen, stichtingen
en maatschappelijke organisaties om met ons in gesprek te gaan. Hebt u iets, u bent
van harte welkom. Klaas Kroezen, namens de CDA fractie.

‘Kensington is nog beter dan ik had verwacht’

Muziekweekend in beeld (RTV Drenthe)

Publiek geniet van Anouk en Waylon tijdens 
Muziekweekend Pesse: 'Waylon heeft me erg verrast'

Muziekweekend in beeld (RTV Drenthe)

GigaGFestival viert spetterende tiende editie: 'Frans is leuk, 
maar René kan er ook wat van'

Giga G Festival RTV Drenthe 02

Giga G Festival RTV Drenthe 01

Schoolkinderen zijn apetrots op eigen boek

Kano van Pesse inspireert basisschoolleerlingen tot maken van boek

Feestelijke presentatie Kano van Pesse

 


Ommetjes
Een ommetje is een korte wandeling van tussen de twee en de vier kilometer.
Er is een rode, een gele en een blauwe route. Het is ook mogelijk van de gele en
de blauwe over te gaan naar de rode route of omgekeerd. Als u ze alle drie
achter elkaar loopt ben je acht km onderweg. Ongeveer twee uurtjes lopen.
Er zijn geen kosten aan de wandelingen verbonden.


De wandeling begint op de hoek van de Veldbrake en de Marken. Hij kan twee kanten uit worden gelopen. Er komen in de routes onverharde wegen voor en ze zijn dus minder geschikt voor rolstoelen enz. Dat is ook een beetje weersafhankelijk. De blauwe route is niet geschikt voor rolstoelers. 

De rode route is 3.1 km. De gele route is 2 km. De blauwe route is 2.7 km.

Nu stonden er ronde palen met de bekende rode koppen. De kwaliteit van de palen liet hier en daar erg te wensen over. We zijn al een klein jaartje bezig geweest om in samenwerking met Landschapsbeheer Drenthe en De Pioniers uit Pesse de drie ommetjes van Pesse te realiseren of te moderniseren.

Landschapsbeheer Drenthe is de financiële motor. Zij hebben de materialen gefinancierd. Hiervoor onze hartelijke dank. De Pioniers is de katalysator. Ook hiervoor onze dank. De "uitvoerende macht" zijn de medewerkers uit Pesse: Albert Evenhuis, Hans van de Vrande en Hendrikus Vos.

De pijlen zijn in drie kleuren. We hebben we best wel wat werk aan gehad. We hebben ze zelf maar gemaakt omdat kant en klare pijlen veel te duur werden. Er zijn 317 pijltjes gezaagd en daarin zijn weer 634 gaatjes geboord die ook allemaal ontbraamd zijn. 
We hebben ongeveer 25 palen geplaatst. Ook is er nog goedkeuring gegeven door de gemeente Hoogeveen voor het opschonen van de routes. 

Begin mei 2017 hebben we alle palen geplaatst en er de pijltjes op geschroefd. Met een grote Grondboor van Landschapsbeheer Drenthe hebben we de nodige gaten geboord waarna we de palen konden plaatsen. We hebben daarna de drie routes nagelopen en volgens ons kloppen ze. Hopelijk zullen vele onder u genieten van de korte maar mooie wandelingetjes rond Pesse.


Jack Reinders veel te nuchter voor het doorknippen van lintjes

Jack Reinders van Muziekweekend Pesse reed mee met Henriette 
op manege Smit voor de rubriek Over 't paard getild. © Lejo Toet

Klik hier om het hele artikel te lezen!


Herdenkingsceremonie in Spaarbankbos maakt opnieuw indruk


© Andre Weima

Een prachtige ceremonie waarin leerlingen
van cbs De Akker uit Pesse een voorname rol speelden.

Klik hier om het hele artikel te lezen!


Stan van Eck van Happy Weight bij RTV Drenthe

Vandaag was hij te gast bij het programma 'Ondernemend' van RTV Drenthe
en mocht hij vertellen over zijn bedrijf Happy Weight. 
De uitzending gemist? Kijken kan alsnog: 
https://www.youtube.com/watch?v=7-w2fQoSxDM&feature=youtu.be

Weinig tijd? Vanaf ongeveer 10 minuten wordt het pas echt interessant ;-)


Tieners komen met de schrik vrij bij chemisch experiment

Klik hier om het hele artikel te lezen


Paaseieren zoeken drukbezocht

Gelukkig komt er na regen zonneschijn en konden de kinderen, aangemoedigd door hun ouders eieren zoeken! Wederom weer een geslaagde activiteit van Pioniers!


Nieuwe tuin voor De Wenning

In 2016 heeft De Wenning het 40 jarig bestaan gevierd. Bij deze viering zijn er donaties en giften binnengekomen. (De gift van de leden van de raad van De Wenning was al besteed aan de vernieuwing van de herenwc's bij de Gasterijzaal.) Voor de overige donaties en giften is nu ook een bestemming gevonden. Al jaren lang is De Wenning (lees: het gebouw zelf) langzaam maar zeker aan het zicht onttrokken door de jaren geleden aangeplante heesters en struiken. Er was nu een uitgelezen mogelijkheid om de tuin aan te pakken en op een moderne manier in te richten. Het bestuur heeft eigenhandig het tuingereedschap ter hand genomen is aan de slag gegaan. De bestaande tuin moest helemaal leeg en dat is inmiddels gebeurd. Afgelopen zaterdag is begonnen met de herinrichting van de tuin. De nieuw beugenhaag ter vervanging van de ligusterhaag, is inmiddels aangeplant en diverse nieuwe planten en heesters zijn de grond in gegaan. Er zal nog een rand met witte stenen om het gebouw worden gelegd, links van de entree. 

Klik op onderstaande afbeelding en je krijgt het tuinplan te zien!

 

Verder is besloten om ook de inrit bij de entree een nieuwe look te geven.
Kom gerust eens kijken!

Foto's werkzaamheden: klik hier!

BRAINGAMES 2017
De zes avonden van de braingames 2017 zitten er weer op. Zowel spannend als gezellig. Elke avond werd het geheugen gepijnigd om te kijken welk team of welke specialist
de meeste kennis had of het slimste was. En vaak was het ¨Och ja, natuurlijk¨ 
als het antwoord verscheen. 

Na een voortvarende start van de Molenhoek in de eerste avonden wist Abfab het 
met een eindsprint in de laatste rondes nog spannend te maken, maar zij
slaagden er niet meer in de Molenhoek voorbij te streven. De heren van de Reindersweg legden beslag op een keurige derde plaats. Bij de specialisten was de laatste avonden
al duidelijk dat het een strijd werd tussen vader en dochter Boode. Pas op de laatste
avond wist Paul door een prima ronde Wetenschap dit in zijn voordeel te beslissen.
Lara Boode eindigde dus als tweede. Met slechts een punt voorsprong op Jack Melissen wist Warna de derde plaats te pakken. 

Op 6 april is er een workshop paas/lente bloemschikken.

De Stichting Regenboog voor Gambia organiseert op 8 april in de Voorhofkerk
een Paas-fancy-fair. De kerk zal vol staan met boeken. 
Er is een mooie snuffelmarkt en nog veel meer activiteiten! 


Nationale Buitenlesdag 2017


O.B.S De Posthoorn te Pesse gaat naar buiten op de Nationale Buitenlesdag 2017.
Dinsdag 11 april 2017 doet o.b.s. de Posthoorn te Pesse mee
aan de Nationale Buitenlesdag. 

Op deze dag geven leerkrachten in heel Nederland buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties en gezondheid van kinderen, maar het is ook nog eens heel leuk! 
Buiten leren kinderen op onderzoekende en speelse wijze, én kunnen lessen eenvoudig gecombineerd worden met bewegen. 

Tijdens de Nationale Buitenlesdag wordt op een aantal scholen buitenlessen gegeven.
Ook de Posthoorn doet mee aan deze tweede editie van de Buitenlesdag. 
Op de Nationale Buitenlesdag worden tevens de resultaten bekend gemaakt van een verkennend onderzoek van de Universiteit van Amsterdam over de leeropbrengsten van buitenles met betrekking tot de rekenvaardigheid, concentratie en motivatie. 

IVN en Jantje Beton organiseren voor het tweede jaar de Nationale Buitenlesdag. Zij zien dat leerkrachten knelpunten ervaren bij het geven van buitenlessen, waardoor zij minder naar buiten gaan dan ze zouden willen. Leerkrachten denken dat de ideale verhouding tussen binnen en buiten les voor leerlingen 75% binnen en 25% buiten is. Nu is de verhouding gemiddeld 99,5% binnen en 0,5% buiten. Een van de redenen waarom er nog weinig buiten les wordt gegeven, is het gebrek aan buitenlesmateriaal. Daarom hebben IVN en Jantje Beton samen met leerkrachten een Buitenlesbundel ontwikkeld, vol uitgewerkte lessen en lesideeën. NL Doet: Leerlingen obs De Posthoorn genieten bij bezoek aan De Blinkende Wilg

Foto: Marielle de Vries

Leerlingen van groep 1 tot en met 4 van obs De Posthoorn in Pesse brachten vandaag, vanwege NL Doet, een bezoek aan De Blinkende Wilg. De leerlingen kregen te zien welke werkzaamheden er verricht werden door de deelnemers, mochten een ritje meerijden met de trekker en konden verschillende kruiden proeven.


Jack Reinders, Gerbrand Takens en Bernard ten Oever 
uitgeroepen tot Pessenaar van het Jaar


Pesse - Jack Reinders, Gerbrand Takens en Bernard ten Oever zijn vrijdagavond tot hun grote verrassing uitgeroepen tot Pessenaar van het Jaar. Dat gebeurde in een bomvolle De Wenning.

Familie, vrienden en kennissen trakteerden het drietal, dat met een smoesje naar het ontmoetingscentrum was gelokt, bij binnenkomst op een daverend applaus. Na een korte toespraak van burgemeester burgemeester Karel Loohuis kregen Reinders, Takens en Ten Oever een speciale speld overhandigd.

Eervolle onderscheiding

De Pessenaar van het Jaar is een eervolle onderscheiding voor personen die Pesse met recht op een positieve wijze op de kaart hebben gezet. De criteria zijn scherp. De commissie, bestaande uit bestuursleden van De Wenning, VVOP, De Pioniers en Stichting Pop Pesse, benadrukt: ‘Het is niet bedoeld voor vrijwilligers, want daar zijn weer andere prijzen voor. Het gaat erom dat Pesse in 2016 volop in de aandacht is gebracht.’ En dat is met het drietal, dat in januari ook al werd uitgeroepen tot Hoogevener van het Jaar, meer dan gelukt.

Gefronste wenkbrauwen

Reinders, Takens en Ten Oever zijn de initiatiefnemers van de Stichting Muziek 2000. Ooit zijn zij begonnen met een muziekfeest in een aardappelschuur in Eursinge. De band Normaal paste daar prima, maar veel andere artiesten zullen ongetwijfeld hun wenkbrauwen hebben gefronst. Normaal werd een trouwe band die steeds meer bezoekers trok. De schuur werd te klein en uitgeweken werd naar de huidige locatie bij de familie Beijering aan de Pesserveldweg. Met een grote vaste groep vrijwilligers, hulpies genaamd omdat dat wat vriendelijker klinkt, wordt het muziekfeest daar nog altijd elk jaar groter en groter.

Legendarisch

Vooral de optredens van Normaal waren legendarisch. Bezoekers kwamen van heinde en ver, liefst met tractor en aanhangwagens. Het muziekweekend werd uitgebreid met de vrijdagavond en de namen van grote artiesten volgden. Tot Kensington, Whithin Temptation en zelfs Status Quo aan toe. Dit jaar komen in mei onder anderen Anouk, Kensington, Golden Earing en Waylon naar het Muziekweekend. Voorafgaand aan het muziekfestijn trapt het GigaGFestival elk jaar af, want ook voor die samenwerking staan de heren open. En niet alleen het Muziekweekend Pesse wordt door Muziek 2000 georganiseerd, ook het alsmaar groeiende Siepelrock eind oktober.

Burgemeester Loohuis noemde het bijzonder dat het drietal, met natuurlijk de grote groep hulpies, dit alles voor elkaar weet te krijgen. Muziekfeesten waar nagenoeg geen gedoe of ruzie is en de sfeer altijd uitstekend is. Het opbouwen gaat als een gesmeerde trein, evenals het opruimen op zondag.

'Minstens zo leuk'

Het is de tweede keer dat de onderscheiding is uitgereikt. Bloemkunstenaar Mirjan Strijker, winnares van het tv-programma Beste bloemstylist van Nederland, wist vorig jaar de titel in de wacht te slepen. Zij zei toen: ‘Het winnen van de titel Beste bloemstylist van Nederland is leuk, maar door je eigen dorp te worden onderscheiden is minstens zo leuk.’


De frisse blik van de jongens
De ‘jongens’ Niels Hofmeijer en Matthias van der Meer. 

Foto Esther Hardon

HOOGEVEEN – Niels Hofmeijer (Pesse) en Matthias van der Meer van Brand95 (spreek uit op z’n Engels) wervelen als een frisse wind door het Hoogeveense bedrijfsleven.

De twee 21-jarige designers scoren vooral met rebranding, het opnieuw vormgeven van logo’s en andere uitingen van bedrijven. Met hun frisse blik en ontwerptalent zorgen de ‘jongens’ -zoals ze in hun omgeving worden genoemd- ervoor dat het gevestigde bedrijfsleven een compleet nieuwe uitstraling krijgt en daarmee ook in beeld komt bij het wat jongere publiek.

,,Wie weet zorgen we ervoor dat het jonge publiek minder snel uit deze regio wegtrekt; als bedrijven en instellingen zich meer op deze doelgroep gaan richten, met onder meer een passende uitstraling. Dat is een hoger doel van ons; en de reden dat wij in tegenstelling tot veel van onze leeftijdsgenoten er bewust voor kiezen om in Hoogeveen aan de slag te gaan’’, luidt de filosofie van de uit Hoogeveen afkomstige Matthias en Pessenaar Niels.

De twee ontmoetten elkaar op het Cibab in Zwolle, waar ze beide de grafische opleiding volgden. ,,We deden samen een opdracht voor school en dat klikte zo goed, dat we met elkaar verder zijn gegaan.’’ Allerlei losse opdrachten volgden en nog tijdens de opleiding -begin 2015- werd het bedrijf opgericht, als v.o.f.

Via het in Ondernemershotel De Compaen gevestigde bedrijf Indrukmaken, waar Niels stage liep, kwamen de jongens in aanraking met de Ondernemersfabriek, die ze ging coachen. Ook gingen ze zich in het Hoogeveens bedrijvencentrum vestigen. ,,Als je net van een creatieve opleiding komt, zoals wij, dan weet je van het ondernemerschap nog onvoldoende. Dat leer je in de praktijk. En dan is het noodzakelijk dat je daarbij gecoacht wordt. Ook van de andere ondernemers die hier zitten leer je heel veel.’’

In De Compaen hebben de twee al snel naam gemaakt als de ‘new kids on the block.’ Ze vinden het zelf prima dat ze als ‘de jongens’ worden gezien; het past goed in hun eigen branding. Maar hoe jong ook: hun bedrijf en orderportefeuille zijn al behoorlijk volwassen. De opdrachtgevers zijn divers en worden ook steeds groter; ze hebben net een contract getekend met een grote transportonderneming in Hoogeveen.


Storage Share
Storage Share is een platform waarop particulieren en vastgoedeigenaren leegstaande ruimtes zoals een garage, berging of kantoor kunnen aanbieden aan mensen die op zoek zijn naar opslagruimte. De ‘Airbnb’ voor tijdelijke opslag is een alternatief voor gevestigde namen zoals Shurgard en Allsafe.De startup speelt slim in op twee ontwikkelingen: de groeiende markt van self-storage en de toenemende interesse in de deeleconomie. Het platform Storage Share brengt vraag en aanbod van opslagruimte bij elkaar. Huurders betalen zo aanzienlijk minder dan bij traditionele opslagbedrijven en kunnen nu veelal in hun eigen wijk terecht. Daarentegen ontvangen aanbieders van opslagruimte een leuke vergoeding voor hun onbenutte ruimte. 

Na de lancering in december 2016 is het snel gegaan en heeft Storage Share naast het kantoor in Amsterdam inmiddels ook een kantoor in Londen. Al voor de lancering werd de aandacht getrokken van Pi Labs, een Engelse technologische vastgoedinvesteerder, die Storage Share selecteerde als één van de vier bedrijven voor het jaarlijkse acceleratorprogramma. Na het programma, dat duurt tot 6 april, staat een investeringsronde gepland. 

Vind jij dat Storage Share een plek moet krijgen in de finale van Young Business Award? Stem dan op dit profiel door op 'vind ik leuk' te klikken via de deze website! De winnaar wordt op 9 mei bekend gemaakt. 


Berend Takens: 'We denken al twee jaar aan stoppen'
Door Leonora de Vries
Berend Takens. © Andre Weima

Pesse - Alle 497 melkboeren die zich bij het ministerie van landbouw hebben aangemeld voor de stoppersregeling kunnen gebruik maken van subsidie. Er komt geen loting. Een van de boeren die zich heeft aangemeld voor de regeling is Berend Takens (49).

Samen met zijn vrouw Mirjam (46) runt hij sinds 1997 een melkveebedrijf aan de Pesserveldweg. 'Overgenomen van mijn vader. Het was voor ons een lastige beslissing, maar voor hem is het helemaal moeilijk. Hij had het liever anders gezien', vertelt Berend.

De stoppersregeling is door het rijk in het leven geroepen om de fosfaatproductie in de melkveehouderij terug te brengen. Stoppende boeren krijgen per afgevoerde koe een subsidie van 1200 euro. Het ministerie had echter niet verwacht dat zoveel boeren zich direct zouden aanmelden. Rekening gehouden was met een aantal boeren dat in totaal 10.000 koeien uit het productieproces wilde halen. In een dag werden al ruim 40.000 dieren aangemeld.

Tweede ronde

Aanvankelijk was er sprake van een loting, maar vorige week donderdag werd bekend dat alle boeren die voldoen aan de regels de stopperssubsidie kunnen krijgen. Mogelijk komt er nog een tweede ronde. Daar is dan aanzienlijk minder geld voor beschikbaar en de subsidie per koe zal waarschijnlijk ook lager zijn. Berend hoopte al dat er meer geld vrij gemaakt zou worden. 'Ik praat natuurlijk in mijn eigen straatje, maar ik denk dat het echt het beste is voor de sector.'

Berend had niet verwacht dat het zo'n storm zou lopen. 'Het was vooraf niet het algemene beeld, dat het zo snel vol zou zijn. Zeker niet dat het vier keer overschreven zou worden.' In de stallen op het boerenbedrijf van Berend en Mirjam staan zeventig melkkoeien. De kalveren worden opgefokt door een opfokbedrijf.

De keuze om te stoppen is door Berend en Mirjam niet overhaast gemaakt. 'We denken al twee jaar aan stoppen. Sinds de wettelijke beperking van het melkquotum er af is. Daarna was al snel duidelijk dat het toekomstperspectief minder wordt. Het was geen makkelijke beslissing, maar je kijkt naar de alternatieven. Wat kan en wat is nodig om succesvol door te boeren. Willen we tot ons pensioen doorboeren? Om de boerderij in de toekomst rendabel te houden voor de kinderen (Berend en Mirjam hebben twee zoons en een dochter - red.) moet er geïnvesteerd worden in gebouwen, grond en fosfaatrechten terwijl de melkprijzen niet meestijgen', legt de melkveehouder uit. 'Koeien zijn echt mijn hobby wel, maar de ambitie is door alle ontwikkelingen weg.'

Dronepiloot

Er werden dus plannen gemaakt voor een nieuwe toekomst. Uiteraard in de agrarische sector. 'We worden dronepiloot. Het vliegbrevet is gehaald en de bedrijfslicentie komt eraan. Het is de bedoeling de drone in te zetten in de precisielandbouw. Tijdens een vlucht over een akker kun je met een drone die voorzien is van sensoren allerlei metingen doen. Zo kun je bijvoorbeeld de stikstofbehoefte precies in kaart brengen.' Zelfs de boerderij is in principe al verkocht. 'We maken een nieuwe start. We hebben een bouwkavel gekocht in het buitengebied van Pesse.'

Nog even doorboeren

Maar voorlopig wordt er aan de Pesserveldweg eerst nog doorgeboerd. 'Ook de voortplanting ligt niet stil. Is er een koe tochtig dan insemineren we gewoon. Ik heb nog rietjes op voorraad. Het is nog niet duidelijk hoe het allemaal gaat lopen. Zodra je bericht krijgt, moeten binnen zes weken de koeien weg zijn. Het is ook nog niet bekend of je koeien mag uitruilen met andere boeren. Want voor bepaalde koeien is het echt zonde. Volgens mij gaat het om aantallen en als het wettelijk mogelijk is zou ik bepaalde koeien toch wel willen verkopen. Ze zo naar de slacht te brengen lijkt mij wat kort door de bocht. Ja, het is nu letterlijk koehandel', zegt Berend met een lach. 

Blokzijl en Derks winnen voor de tweede keer Gepa Open

PESSE – De zevende editie van het Gepa Open koppeldartstoernooi in de Wenning te Pesse is gewonnen door Bertin Blokzijl en Rick Derks. Zij schreven in 2014 ook al de vierde editie op hun naam. Dit jaar wonnen Blokzijl en Derks de finale van Martijn Meinen en Jan Nijmeijer. Het prestigieuze darttoernooi zat net als vorig jaar vol, maar door afmeldingen bleven er 61 koppels over. 

De koppels werden eerst verdeeld over poules van vier koppels en drie poules van drie koppels. De nummers één en twee van elke poule gingen door naar de winnaarsronde en de nummers drie en vier gingen naar de verliezersronde. Daarna werd er verder gespeeld via een knock-outsysteem. 

Uiteindelijk bleken Blokzijl en Derks de beste spelers in de winnaarsronde. 

In een spannende finale versloegen zij het duo Meinen en Nijmeijer met 4-2. In de verliezersronde trokken Ronald van de Hof en Kevin Vermaning aan het langste eind door in de finale met 3-0 te winnen van Tjeerd-Dirk de Jager en Edwin de Jong. De prijs voor beste Pesserkoppel ging naar Wiebo Bouwmeester en Antoine Feijen. De tweede plek ging naar Ruben Waninge en Jurgen van Dijk. De hoogste finish van het toernooi was 140 punten en werd door drie koppels gegooid: Matthijs van der Velpen/Jeffrey Schonewille, Martijn Meinen/Jan Nijmeijer en Jasper Arends/Wesley Kranghand. Meinen en Nijmeijer gooiden als koppel ook de meeste 180’ers: 4 stuks. 

,,Ook dit jaar was het weer een geslaagd toernooi, waarbij gezelligheid en darts samen kwamen. We zijn dan ook heel tevreden over het verloop van het toernooi.”, aldus de trotse organisatoren van het Gepa Open Koppeldartstoernooi. ,,We willen alle sponsoren, vrijwilligers en deelnemers hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan het zevende Gepa Open Koppeldartstoernooi.” 

Eerste acht winnaarsronde:
1. Bertin Blokzijl en Rick Derks
2. Martijn Meinen en Jan Nijmeijer
3. Douwe Rinkes en René Spijker 
4. Dominggus Unitli en Bennie Tehupuring
5/8 Stefan van Dalen en Jan Kats
5/8 Wesley Kranghand en Jasper Arends
5/8 Frank Zwiers en Thijs van Roessel
5/8 Maikel en Martin Profijt


Eerste acht verliezersronde:
1. Ronald van de Hof en Kevin Vermaning
2. Edwin de Jong en Tjeerd Dirk Jager
3. Ronald Barelds en Edwin van Weezep
4. Danny Doldersum en Serwin de Ruiter
5/8 Gerhard Kruid en Koos Kerstholt
5/8 Matthijs van der Velpen en Jeffrey Schonewille
5/8 Marcel Faken en Arjan Faken
5/8 Alfred Wever en Jerry Beugelink

Winnaars Pesserkoppel:
1. Wiebo Bouwmeester en Antoine Feijen
2. Ruben Waninge en Jurgen van Dijk
3. Jeffry Brus en Julian Hup
4. Sander van der Sleen en Martin Pero

Impressie via Youtube: klik hier!


Theun Krikke exposeert in De Compaen

Theun Krikke op de trap van De Compaen. Foto Delibre

HOOGEVEEN „Een lichtval, een emotie, een blik, een mens of de natuur. Het overvalt me, inspireert me en ik wil het op doek zetten”, aldus kunstenaar Theun Krikke uit Pesse.

Theun Krikke exposeert van 30 januari tot 31 maart in De Compaen in Hoogeveen.
De kunstenaar is al van jongs af aan bezig met tekenen en schilderen. Hoewel hij autodidact is, heeft hij hier en daar zijn licht opgestoken bij collega-schilders en 
daardoor veel geleerd. In verschillende cursussen heeft hij diverse technieken uitgeprobeerd, die in zijn werken te zien zijn. Inspiratie haalt hij uit het dagelijkse 
leven en uit onverwachte ontmoetingen.

Vooral licht blijft hem boeien. Het blijft een uitdaging om dat licht te pakken te krijgen op het doek. Emotie vind hij in zijn werk echter het belangrijkste om weer te geven. In opdracht schildert de kunstenaar portretten van personen en (huis)dieren.

De kunst exposities in De Compaen worden door organisatiebureau Delibre gecoördineerd. Eignaar van Delibre, literair en beeldend kunstenares Delia Bremer, is daarom
altijd op zoek naar kunstenaars die graag hun werken willen tonen aan een groot bedrijvennetwerk. Kunstenaars kunnen contact opnemen met Delia Bremer
via info@delibre.nl of 0528- 373766.

Bedrijfsverzamelgebouw De Compaen is gevestigd aan de De Vos van Steenwijklaan 75.


Voorleesontbijt bij Obs De Posthoorn in Pesse

Op woensdag 25 januari was het voorleesontbijt in alle groepen. In de onderbouw werd voorgelezen uit “De Kleine Walvis” door mevr. Marga Schonewille (werkzaam bij Stichting Bijeen) en in de bovenbouw uit “Meester Jaap” door dhr. Arend Steenbergen, ( raadslid, boer en voorzitter van SV Pesse). De kinderen hebben genoten!


Kids Skills voor De Posthoorn

De scholing “ Kids Skills “ is succesvol afgesloten door het team van Obs De Posthoorn in Pesse. Nu zijn ze nog beter in staat om samen met de leerlingen goede kindplannen op te stellen!


IJsfestijn in Pesse met Obs De Posthoorn!


Er ligt ijs en dat betekent natuurlijk…..schaatsen! Het team van Obs De Posthoorn heeft in samenwerking met de OR en enkele ouders er voor gezorgd dat er vanochtend een prachtig ijsfestijn te beleven viel voor de leerlingen. Er was een leuke wedstrijd georganiseerd voor jong en oud en veel belangstellenden stonden te genieten aan de kant. 
De ijsbaan lag er prachtig bij, knap werk van IJsvereniging De Hoekskamp in Pesse want als er ijs ligt, moet iedereen er bij zijn!
Julian Doorten en Niels van Eck (Pesse) breiden uit
naar Londen met Storage Share


IJsvereniging de Hoekskamp
Dag ijsliefhebbers,

Het heeft afgelopen nacht flink gevroren met -8. IJsdikte op dit moment is 4 cm. Dat betekent dat er bijna 3 cm moet aangroeien aankomende 24 uur, maar dit is mogelijk !!
1 cm ijsaangroei per 6 uur bij -5

Morgenvroeg sturen we de nieuwe ijsdikte om 10.00.

Duimen��

Groetjes

Jeroen 
Rene
Kor 
JaapKerstmaaltijd in De Wenning, mede mogelijk gemaakt door
Dorpscollege Pesse, VVOP, De Wenning en De Pioniers

Het is mij vaker bewezen dat sommige dingen verrassend kunnen lopen…!
Zo ook nu weer een nieuwe wending… waar ik persoonlijk mega enthousiast van wordt..!

Vanaf 6 januari 2017, Stijl Strijker versie 2.0..!!

Na een jaar al veel mensen blij te hebben mogen maken met verschillend bloemwerk is het tijd voor de volgende stap. Vandaar dat we de aankomende periode vol gas gaan om in het nieuwe jaar te starten met een eigen bloemenwinkel..! Dus vanaf dan niet alleen meer bloemwerk in opdracht, maar 5 dagen in de week geopend!

In het nieuwe jaar verwelkom ik u graag aan
in onze nieuwe winkel aan de Dorpsstraat 33 te Pesse.

Stichting Muziek 2000 Pesse is Hoogevener van het Jaar 


© Boom uitgevers Nieuwsmedia / Nicole Donkervoort

Hoogeveen - Stichting Muziek 2000 Pesse is Hoogevener van het Jaar. Dat is bekend geworden tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Hoogeveen.

Stichting Muziek 2000 Pesse volgt fotograaf Kim Stellingwerf op.

Fans uit binnen- en buitenland trekken naar Pesse

Stichting Pop Pesse is organisator van onder andere het Muziekweekend in Pesse, dat elk jaar in mei wordt gehouden. Tal van (inter)nationale topartiesten treden dan op in de feesttent. Vorig jaar trok Status Quo fans uit binnen- en buitenland naar Pesse. Dit jaar treden onder andere Anouk, Waylon, Kensington en Golden Earring op.

Jury let op verbindend vermogen

De jury lette deze keer vooral op het bindend vermogen van de kandidaten. 'De Hoogevener van het Jaar brengt mensen uit alle lagen van de bevolking in een goede sfeer bij elkaar, zorgen daarmee voor verbinding. En dat lukt al vele jaren, in 2016 voor de 15e keer', aldus de jury.

'Het is gelukt in Pesse'

'Velen van ons kunnen zich de dorpsfeesten met – meestal – Normaal in de tent nog goed herinneren. Eén keer per jaar vaste prik, maar nu Bennie Jolink ermee is gestopt, is de grote uitdaging van de organisatoren de feesten aantrekkelijk te houden. En dat gaat in één van de dorpen van de gemeente Hoogeveen heel erg goed. Twee avonden op rij, zesduizend bezoekers per avond. En die komen echt niet alleen uit Pesse. Een evenement dat in de lift zit, goed is voor de regionale economie en verbindt. Kortom: laat zien waar een klein dorp groot in kan zijn.

GigaGFestival zorgt voor verbinding

De avond voordat het feest begint stellen de organisatoren hun tent beschikbaar voor het GigaGFestival, waar bekende Nederlandse artiesten komen optreden voor jongeren met een beperking. Ook dát is verbinding. Nog even en Hoogeveen heeft een eigen Zwarte Cross, compleet met camping, want die was er afgelopen jaar voor het eerst, én grote namen. Het lukte Status Quo hier naartoe te halen. En voor volgend jaar ziet de line up er ook weer indrukwekkend uit: alsnog Kensington, Anouk en oude rockers zijn er ook weer: in de vorm van de Golden Earring.'


VOORVERKOOPAVOND MET LIVE OP HET PODIUM DE HAAGSE BAND SASS WHO! KLIK HIER VOOR EEN FILMPJE (YOUTUBE!) 


Posthoorn Pesse verwelkomt 100e leerling!
Hoe mooi kan je dag starten als je als 100e leerling
op een school welkom wordt geheten. 

Dit overkwam Femke Bloemberg dinsdagochtend om 10.15 u. Op het schoolplein verzamelden zich alle leerlingen van Obs De Posthoorn in Pesse om Femke een heel warm welkom te geven. Na de zomervakantie van 2016 zijn er 11 leerlingen vertrokken naar het Voortgezet Onderwijs maar op 18 december heeft de Posthoorn toch weer 100 leerlingen ingeschreven, daar kan De Posthoorn in Pesse maar wat trots op zijn!  © 2015 Pesse.com