Pesse.com

Bijgewerkt op zondag 27 november 2016   


 
 

 NIEUWS 2016
VOUTE PARTY in De Wenning

ZATERDAG 19 NOVEMBER
AANVANG: 21.00 UUR 

Uit je dak met alle voute hits!
VRIJDAG 4 NOVEMBER / AANVANG 20.00 UUR

Vrijdag 4 november PUB QUIZZZZ in De Wenning. 
Aanvang 20.00 uur, veel muziek vragen, 
kennis enz enz en super gezellig!!! 
Geef je team z.s.m op, maximaal 14 teams van 3-5 personen. 
Opgave graag via info@dewenningpesse.nl Hek pannakooi Posthoorn vernield
Bij de Posthoorn is een pannakooi met kunstgras aangelegd.
In de herfstvakantie is daar goed gebruik van gemaakt!Dat kan;
maar helaas is het hek stuk gemaakt en het veld lag vol met lege blikjes. 
En dat kan niet! Er wordt aangifte gedaan.


Kunstweken
De Posthoorn deed mee in het landelijke project "Kunstweken".
Het motto van deze weken is "Ieder kind een echte kunstenaar!"

"De Kunstweken" is een vernieuwend educatief concept dat kinderen in hun
eigen werk inspireert door hen kennis te laten maken met bijzondere
kunstenaars.
Groep 1/2 maakte prachtige kunstwerken gebaseerd op het werk van Mondriaan.
Groep 3/4 kwam in beweging door de kunstenaar Keith Haring.
Groep 5/6 leerden en werkten aan een project over Vincent van Gogh.
En groep 7/8 maakten verrassende werkstukken in de stijl van Pablo Picasso.

In de hal van de school hangen alle 98 werkstukken, de Klassengalerie!Deze kinderkunst is zondermeer museumwaardig!
Vandaar is er voor ieder kind een online museum. Elk kind heeft een eigen
museumfolder ontvangen en met de gegevens in de folder openen ze hun eigen
museum.


OPEN BRIEF AAN DE LEZERS EN LEZERESSEN VAN HET ZAANDDÖRPENNEIS
Tot mijn grote spijt deel ik jullie hierbij mee dat ik per direct met mijn vrijwilligerswerk voor het Zaanddörpenneis ben gestopt. Reden: meningsverschillen tussen ondergetekende en een van de bestuursleden van De Pioniers over (financieel)organisatorische zaken betreffende het Zaanddörpenneis. Deze helaas onoplosbaar gebleken conflictsituatie zou zeker ten koste gaan van de verdere kwaliteit van mijn redactiewerk en dat wil ik beslist voorkomen, omdat ik altijd probeer om zo’n goed mogelijke kwaliteit van werk af te leveren; half werk, daar houd ik niet van. Ik heb met enorm veel plezier het augustus en oktobernummer gemaakt, en met name kijk ik met veel genoegen terug op het contact, dat ik met al die aardige, behulpzame mensen uit Pesse, Fluitenberg en Stuifzand heb gehad, heel waardevol. Vooral de geïnterviewden wil ik hierbij hartelijk bedanken voor hun medewerking en vertrouwen in mij, ik vond het erg leuke gesprekken.
Ik wens jullie allemaal het beste en wie weet: tot ziens!

Erna Nieuwmans

Mail: koolhof.pesse@coop.nl 
coop.koolhof@home.nl 
Web: www.coopkoolhof.nl www.coopkoolhof.nl 
www.cooponline.nl 
Verkiezingsavond Pesse

Vrijdag  28 oktober van 19.30 uur tot 20.30 uur in De Wenning

Iedere inwoner (jong en oud) mag komen stemmen. 
Meer info? Zie de papieren uitgave van Lopend Vuur dat 
bij u thuis is bezorgd.
Genieten van gezond

Artikel van Marielle de Vries / Bron: Krant van Hoogeveen
PESSE – Anderhalf jaar geleden begon zorgkwekerij de Blinkende Wilg in Pesse met het project het Geheim van Gezonde Mensen. Vrijdag kregen Alex Kattouw en Jessie Goodijk een cheque van het Stimuleringsfonds Rabobank Zuidwest Drenthe. Dat werd gevierd met een gezonde lunch.

,,De Vriendenstichting van de Blinkende Wilg houdt zich bezig met fondsenwerving om nog beter in te spelen op de vraag van onze deelnemers”, vertelt Goodijk. ,,Zo krijgen ze binnenkort bijvoorbeeld een kettingzaagcursus. We kregen van hen ook vragen over gewicht en overgewicht en zo kwamen we op het idee van het project Het Geheim van Gezonde mensen. We hebben hier een grote moestuin, maar daar kwamen de deelnemers die de groenten snijden en in de keuken kookten eigenlijk niet. Die afstand was groot We zijn toen begonnen om op een tafel de kleine moestuintje van de Albert Heijn neer te zetten en op die manier werd het voor hen veel tastbaarder hoe groentes groeien. En kregen ze ook meer interesse in de grote moestuin.”.

Met de deelnemers wordt met de producten uit eigen moestuin gekookt. ,,Het is best lastig om voor jezelf te koken. En om dingen te proeven als je dat niet gewend bent en om te durven dingen klaar te maken. We hebben hier een begeleidster die los durft om te gaan met recepten. Dan doet ze bijvoorbeeld spinazie door de tomatensoep en dat smaakt dan heerlijk. Ze straalt het vertrouwen uit dat het goedkomt met zo’n recept. Daardoor worden de deelnemers ook enthousiast. En het heeft ook een uitwerking op hun leefomgeving. Ze nemen groente mee uit de tuin naar huis en zijn er trots op wat ze daar mee kunnen doen. Ze zijn actief met goed eten bezig.”

Door het project wordt geprobeerd een gedragsverandering teweeg te brengen. ,,Je moet het bespreekbaar maken. Maar voor deze doelgroep is het best lastig om het op zichzelf te betrekken. Wij nemen vaak de dieren als voorbeeld. Dat het voor de hond niet goed is om teveel koekjes te eten. En dat als je niet goed voor jezelf zorgt, je ook niet goed voor de dieren kunt zorgen. Respect is heel belangrijk, je moet ze niet betuttelen.”

Positieve sfeer

,,We hebben als vriendenstichting bij het stimuleringsfonds van de Rabobank Zuidwest Drenthe een aanvraag voor een donatie ingediend voor dit project”, vertelt Winda Veldman van de Vriendenstichting De Blinkende Wilg. ,,Een van de voorwaarden is dat het project integreert met de leefomgeving. En dat doet het, want de deelnemers bezorgen ook groenten uit de groentetuin bij inwoners van Pesse. Het hele project draait om gezondheid, gezond eten en gezond gedrag in een positieve sfeer en dat slaat aan.”

Het bedrag van 797 euro werd symbolisch overhandigd door Inge Faber die samen met de eveneens aanwezige Karin Schoenmaker en nog twee leden van de ledenraad van de Rabobank deel uitmaakt van het Stimuleringsfonds. ,,We hebben besloten deze aanvraag te honoreren omdat deze helemaal valt binnen de definitie van het fonds. Het project moet sociaal maatschappelijk zijn en het is een goed streven dat mensen gezonder leren leven. Hier zien de deelnemers hoe de producten groeien en ze leren ook wat ze ermee doen. Daarnaast wordt de groente gedeeld met dorpsbewoners. Dat maakt het een project dat voldoet aan de voorwaarden voor onze steun.”

Tekst: Mariëlle de Vries
Boerderijen wandel/fietstocht Pesse maakt indruk

Lees meer en klik hier

Klik hier voor foto's

Klik hier voor een filmpje (aardappelen laden)Lees meer en klik hier!FACEBOOKPAGINA DE WENNING HEEFT MIJLPAAL BEREIKT
500ste liker
Kai Schraa krijgt verrassingspakket

Afgelopen donderdag (22 september 2016) heeft de voorzitter van De Wenning
Kai Schraa (links) blij gemaakt met een verrassingspakket. Groot was de verbazing
van Kai op het moment dat hij van beheerder Henri Spijkerman te horen kreeg dat hij
deze avond verwacht werd voor een verrassing in de foyer. 
Hij is degene die als 500ste de pagina van De Wenning heeft geliked. In goed Nederlands; hij heeft door zijn actie aangegeven de pagina van De Wenning leuk te vinden. Hij volgt nu alle informatie die op deze Facebookpagina wordt weergegeven. Inmiddels staat de teller op 518! Na de felicitaties werd het prachtige bierpakket aan Kai overhandigd.


Ride4Kids, Pyreneeën challenge 
14, 15 en 16 september 2016

“Kan jij het je voorstellen dat een kindje niet ouder zal worden dan 10 jaar?”

Helaas is dit voor een aantal ouders de realiteit van de dag.
Deze kinderen lijden aan een energiestofwisselingsziekte. Een ziekte waar 1 tot 2 kinderen worden geboren met een fout in het DNA waardoor zij geen energie kunnen opslaan.

70% van deze kinderen wordt niet volwassen
50% overlijdt voor hun 10de verjaardag

Tot op heden is er nog geen medicijn voor handen om kinderen met een energiestofwisselingsziekte te behandelen of zelfs te genezen. Omdat de groep patiëntjes relatief klein is, is het voor de farmaceutische industrie commercieel niet interessant genoeg om een medicijn te ontwikkelen. Maar zonder medicijn is er voor deze kinderen geen toekomst...en dit is onacceptabel!

Mijn verhaal

Hallo,

Mijn naam is Peter Cornelissen 52 jaar. Inmiddels ben ik 28 jaar gelukkig 
getrouwd met Heleen en trotse vader van Marianne, Nick en Ilse. 
Wij hebben 3 gezonde kinderen, hoe gelukkig mogen wij ons prijzen!

Eind vorig jaar werd er bij mij de diagnose prostaatkanker geconstateerd. 
Inmiddels hebben we samen een bijzonder heftige periode achter de rug. Onlangs ben ik geopereerd en zijn er geen tumoractiviteiten meer aanwezig. Ik heb kans op genezing! Deze is misschien met blijvende lichamelijke klachten maar ik kan nog wel mijn kinderen zien trouwen en misschien heb ik het geluk dat ik opa mag worden! 

Het moment dat ik besefte dat ik een kans krijg op genezing door middel van de nieuwste technologie en medicatie, besefte ik dat kinderen die worden geboren met een energiestofwisselingsziekte dat nóg niet hebben.
De kans op genezing, een leven met kwaliteit van leven.

Dit is ook de reden dat ik mijn energie wil geven om voor die kinderen een medicijn te vinden, waardoor zij hetzelfde kunnen als ik, een leven leven.
Voor deze zieke kinderen wil ik op de pedalen om mijn energie te geven aan mensen die dat niet hebben.

Hiervoor zal ik heel veel energie moeten geven maar ik durf te dromen. 
Ik fiets mee met de ambassadeurs van Ride4Kids , ik doe mee 
met de Pyreneeënchallenge!

De Challenge

Van 14 tot en met 16 september 2016 wordt voor de zesde keer op rij de Pyreneeën Challenge georganiseerd. Een driedaags sportief evenement in de Franse Pyreneeën georganiseerd door Ride4Kids.

Ruim 200 fietsers beklimmen drie dagen legendarische en uitdagende cols in de Pyreneeën. 
Op het programma voor 2016 staan de Col du Tourmalet, Col d'Aubisque, Luz Ardiden, Cirque de Troumouse en de Col du Soulor. Al meer dan honderd jaar zijn deze bergen het strijdtoneel voor de profwielrenners in de Tour de France. In drie dagen totaal bijna 11000 hoogtemeters, zorgvuldig omgaan met je energie is daarom noodzakelijk!

Financiële steun & Ride4Kids

Om mee te mogen fietsen wordt er een deelname bedrag van E750,00 gevraagd,
dit gehele bedrag komt ten goede van de stichting Ride4Kids. Via deze weg wil ik je
vragen om mij hierin financieel te steunen. Gun mij die kans om mij mee te laten fietsen
en hierdoor voldoende geld in te zamelen voor dit fantastische doel. Ik zal je hiervoor enorm dankbaar zijn. Via onderstaande link kan je heel makkelijk mij steunen,
dit kan al vanaf 10 euro.

http://www.ride4kids.nl/deelnemers/doneer/948-Peter-Cornelissen/

De ingezamelde gelden worden besteed aan drie hoofddoelen:

Het wetenschappelijk onderzoek naar energiestofwisselingsziekten
met als uiteindelijk doel de ontwikkeling van een medicijn;
Onderzoek, behandeling en ondersteuning die de kwaliteit van leven kunnen
verbeteren van kinderen met een energiestofwisselingsziekte.
Het onder de aandacht brengen van het bestaan en de ernst van energiestofwisselingsziekten.

ANBI

Belangrijk om te weten dat Ride4Kids ANBI geregistreerd is en een antistrijkstokbeleid hanteert.

Wil je meer weten over deze fantastische stichting?
Via www.ride4kids.nl vind je alle informatie.

Vanaf 5 september tot en met 25 september hebben wij weer de Drie Duurzame Weken!
Gedurende deze 3 weken tankt u voordelig uw groene brandstof bij Green Planet.
Meer weten over onze duurzame brandstoffen? 
Kijk op www.greenplanet.nl/brandstoffen


DIRECTEUR OBS DE POSTHOORN VORSTELIJK ONTHAALD IVM JUBILEUM!Dinsdag, 13 september 2016, was de dag dat Géke Pinxterhuis-Morssink,
40 jaar geleden haar debuut maakte op de arbeidsmarkt.
In Havelte is ze haar carrière als leerkracht gestart en sinds 4 jaar is ze werkzaam op Obs De Posthoorn in Pesse alwaar ze zich directeur mag noemen.
De leerlingen van groep 8 van Obs de Posthoorn in Pesse waren om 07.15 al aanwezig op het schoolplein om met een stoet van tractoren Geke feestelijk te verassen en onthalen in haar huis. Wat een verassing was dit voor Geke, haar eigen Tractor Toer Tocht!
Op het schoolplein hadden alle overige leerlingen en leerkrachten zich van De Posthoorn zich verzameld om haar om 08.30 luid applaudisserend te verwelkomen.
Nadat er warme felicitatiewoorden waren uitgesproken was er tijd voor een echte High Tea wat door en voor het team, ouders en leerlingen ( ook in het diepste ) geheim was georganiseerd. 
Obs de Posthoorn is trots op een directeur als Geke Pinxterhuis – Morssink en hoopt nog lang te mogen genieten van haar passie, gedrevenheid en professionaliteit!


Bron: www.hoogeveenschecourant.nl

Juf Géke Pinxterhuis werkt 40 jaar in onderwijs

Géke Pinxterhuis-Morssink maakte gisteren precies veertig jaar geleden
haar debuut op de arbeidsmarkt. © Andre Weima

Pesse - Géke Pinxterhuis-Morssink maakte gisteren precies veertig jaar geleden
haar debuut op de arbeidsmarkt. Ze is haar carrière als leerkracht in Havelte gestart
en sinds vier jaar is ze werkzaam op obs De Posthoorn in Pesse, waar ze
zich directeur mag noemen. 

De leerlingen van groep 8 van De Posthoorn waren om 7.15 uur al aanwezig op het schoolplein om niet veel later met een stoet van tractoren Geke te verrassen bij haar huis. Op het schoolplein hadden alle overige leerlingen en leerkrachten zich verzameld om haar luid applaudisserend te verwelkomen. Aansluitend was er een high tea wat door het team, de ouders en leerlingen in het diepste geheim was voorbereid.


Pesser Bazar afgelast
Helaas kon de Bazar dit jaar niet doorgaan omdat er te weinig animo voor was: twee weken tevoren hadden we slechts twee aanmeldingen ontvangen. Omdat het bestuur van De Pioniers graag wilde dat de Bazar doorging, werd besloten een minimum aantal van in totaal slechts tien aanmeldingen vast te stellen en om dit meteen(= vanaf 1 september jl.) duidelijk kenbaar te maken via Facebook en www.pesse.com

Maar helaas: ondanks het feit dat we de inschrijving pas twee dagen tevoren sloten, werden zelfs die acht aanmeldingen erbij niet gehaald. Als bestuur hebben we toen de praktische afweging gemaakt: is het wel zinvol om met zo weinig aanmeldingen een fair en rommelmarkt te organiseren, waar het toch in de eerste plaats gaat om het verkopen, om wat geld te verdienen en om op z’n minst je investeringen terug te krijgen. Echter, die kans, voor zowel degenen die zich hadden aangemeld alsook voor het bestuur van De Pioniers, was niet realistisch.

Als bestuur begrijpen wij heel goed dat dit een teleurstelling was voor de mensen, die zich hadden opgegeven en voor degenen, die van plan waren langs te komen. Bovendien was het blijkbaar ook niet voor iedereen duidelijk dat opgave tevoren noodzakelijk was, alhoewel dit wel in de aankondiging in het Zaanddörpen Neis van augustus jl. vermeld stond. Maar als bestuur zullen we de spijtige gang van zaken rondom deze afgelasting uitgebreid in de volgende vergadering bespreken en bekijken wat we volgend jaar eventueel zouden moeten veranderen in onze aanpak. 

het Bestuur van De PioniersDaphne’s Gravin prolongeert titel

Jaap van Beukelen met zijn prijswinnende koe Daphne's Gravin. © Evert Rozendaal

Pesse - Jaap van Beukelen uit Pesse behaalde dit weekend in Meeuwen met
zijn koe Daphne’s Gravin (Graaf x Daphne 3 x Peter) voor de tweede keer het
Nederlands algemeen kampioenschap vrouwelijk fokvee in het verbeterd roodbont ras.

Daarmee prolongeerde hij zijn titel want ook vorig jaar sleepte Van Beukelen met
deze koe de eerste prijs in de wacht. ‘Fantastisch’, stelt boerin Marga van Beukelen. Stal Van Beukelen
leverde deze prestatie als eens eerder met de moeder van Daphne’s Gravin.

Daphne 3 werd ook tweemaal nationaal kampioen. Een unieke prestatie
binnen het Verbeterd Roodbont Vleesras.


Hoogeveners, 
waaronder Henry Duinkerken
(bekend van SV Pesse en Stichting Pop Pessse)
en Peter Schiphof uit Pesse krijgen Nobelprijs


Bron: www.hoogeveensecourant.nl / Foto's © Andre Weima

Hoogeveen - Dertien Hoogeveners hebben vandaag de Nobelprijs voor de vrede gekregen. Allen hebben tussen 1979 en 1985 als militair gediend bij de VN-vredesmacht Unifil in Libanon.

De VN kreeg in 1988 de Nobelprijs voor de vrede voor al haar vredesmissies. Sinds vorig jaar heeft het ministerie van Defensie het mogelijk gemaakt dat Nederlanders die in die periode bij de VN hebben gediend een draaginsigne krijgen. Vanmiddag reikte burgemeester Loohuis deze uit.

'Belangrijk dat de waardering er nu is'

‘Natuurlijk is het te laat’, aldus Karel Loohuis tijdens de uitreiking. ‘Daar kan je van alles van vinden, maar het belangrijkste is dat we dit teken van waardering nu aan jullie uitreiken. Jullie zijn wel namens ons uitgezonden om ergens anders voor vrede te zorgen. Uit de ervaringen die jullie op papier hebben gezet kan je opmaken dat dat een grote impact op jullie leven heeft gehad. Dat weet ik ook uit eigen ervaring. Niet dat ik heb meegedaan met een vredesmissie, maar mijn vader heeft gediend in Nederlands-Indië. Hij kon zijn ervaringen moeilijk met anderen delen. Hij sprak er niet vaak over. Een keer per jaar kwamen er kameraden uit die tijd bij ons. Als jonge jongen moest ik dan de kamer uit. Je wist heel goed waar het dan over ging. Dat kon je na afloop ook goed aan hem merken.’

Langst lopende vredesmissie

De Unifil-missie is een van de langst lopende vredesmissies van de VN. Sinds 1978 moet het voor rust in het grensgebied tussen Israël en Libanon zorgen. Nederland leverde in het begin soldaten aan deze vredesmissie. Er sneuvelde negen Nederlandse soldaten. ‘Ik denk wel dat wij ervoor gezorgd hebben dat het daar rustiger is geworden’, aldus Henk Nieuwenhof, die in 1981 in Libanon diende. ‘Maar het was wel erg onrustig. Er werd vaak geschoten. Mensen hier hadden eigenlijk geen idee wat je daar meemaakte. Thuis horen ze wel je verhaal aan, maar dan gaan ze over tot de orde van de dag.’ Dat deed Nieuwenhof ook. Vrij kort nadat hij uit Libanon kwam heeft hij het leger verlaten. Hij is blij met de draaginsigne. ‘Ik vind niet dat die te laat wordt uitgereikt. Het belangrijkste is dat de waardering voor veteranen er is. Je ziet dat er sinds een paar jaar meer waardering voor militairen is. Dat is natuurlijk een goede zaak.’

Ervaringen worden uitgewisseld

Na afloop van de officiële ceremonie wisselen de veteranen hun ervaringen uit. Zo ook Henry Duinkerken en Hans Riepe. ‘Ik kwam daar als bengel en ging weg al man’, vertelt Riepe. ‘Je leer met mensen omgaan. Je leert communiceren. Dingen waar je je hele leven wat aan hebt.’ Beide heren zijn het er over eens dat het voor de Nederlandse overheid een compleet nieuwe situatie was. Duinkerken: ‘Het was de eerste grote vredesoperatie. De regering wist ook niet wat er allemaal bij zo’n missie kwam kijken. Dat is pas later gekomen, na Srebrenica is dat echt veranderd en de laatste jaren is er gelukkig meer waardering voor de veteranen gekomen. Dat was in het begin wel anders. Toen we net thuis waren, was er niet echt ruimte om ons verhaal te vertellen.’ Riepe is eigenlijk geen Hoogevener. Hij woont in Duitsland, maar was pelotoncommandant van burgemeester Karel Loohuis tijdens diens militaire dienst. ‘Ik had geen zin om zo’n insigne van een burgemeester te krijgen die eigenlijk niet weet wat er gespeeld heeft. Toen ik hoorde dat Loohuis burgemeester van Hoogeveen was heb ik me meteen voor deze bijeenkomst aangemeld. Karel was een goede soldaat. Op hem kon je echt op bouwen.’ 
Wegens te weinig animo gaat de Bazar zaterdag helaas niet door!!!Pesserrun maakt zich op voor tweede editie

Bron: www.hoogeveensecourant.nl / Foto © Sjoerd de Jong

Pesse - De eerste Pesserrun was een groot succes en dus keert het hardloopevenement terug. Vrijdagavond 9 september om precies te zijn. Vorig jaar hoopte de organisatie op in ieder geval 150 deelnemers. Het werden er 300.

‘Het zou mooi zijn wanneer we dat aantal weer halen en het liefst natuurlijk zelfs nog wat meer’, zegt Sandra Medendorp, een van de organisatoren.

Weer is erg belangrijk

Sandra beseft dat het aantal deelnemers ook afhangt van de weersomstandigheden. ‘Wat de ideale temperatuur is? Er is een verschil of je het hebt over het publiek of de hardlopers, maar wanneer het rond de 20 graden is, hoor je ons niet klagen.’ Start en finish zijn vóór ontmoetingscentrum De Wenning aan de Veldbrake. In De Wenning zijn alle faciliteiten aanwezig voor de hardlopers, zoals omkleed- en douchegelegenheid. Het hoofdnummer, de 5-kilometer, ligt voor een groot deel buiten het dorp en gaat langs Green Planet, waar ook een waterpost wordt ingericht. Het is een snelle en landelijke route. ‘De route is hetzelfde als vorig jaar. We hebben ervoor gekozen die te handhaven omdat we er na afloop van de eerste editie veel complimenten over kregen’, vertelt Sandra. Volgens haar is de Pesserrun een ideale loop ook voor diegenen
die eens een loopje willen proberen. ‘Je ziet dat hier erg snelle, maar ook minder
snelle tijden worden gelopen.’

Henk Borgmeijer is speaker

Henk Borgmeijer, geen onbekende in de hardloopwereld, is opnieuw de speaker. 
‘Hij informeert het publiek met zoveel feitjes. Hij zoekt werkelijk alles op. Dat is echt bijzonder’, zegt ze bewonderend. Er zijn de verschillende categorieën: 500 meter voor kinderen tot en met 5 jaar (start om 17.30 uur), 1 kilometer voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar (start om 17.45 uur), 2 kilometer voor iedereen van 10 tot en met 12 jaar (start om 18.15 uur), 5 kilometer voor 13- tot en met 16-jarigen (start om 19.00 uur) en 5 kilometer voor iedereen van 17 jaar en ouder (eveneens start om 19.00 uur). In elke categorie zijn prijsjes te winnen, maar het gaat vooral om de eer.

Run is ook voor bedrijventeams

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl of tot een halfuur voor de wedstrijd in De Wenning. Ook bedrijventeams kunnen zich inschrijven. Teams dienen uit minimaal drie en maximaal vijf deelnemers te bestaan. Alle kinderen ontvangen bovendien een medaille. Tevens krijgen ze na afloop een ijsje. Volwassenen ontvangen een consumptiebon voor een drankje na afloop. Sandra heeft evenals vorig jaar de organisatie op zich genomen samen met Alie de Jager, Brigitte Zwart, Henk Koster, Elri ten Oever en Roelof Hulzebos. Sandra is zelf een fanatiek hardloopster. Ze verschijnt regelmatig aan de start van een wedstrijd en heeft dan ook de nodige ervaring. ‘Toch zie je als hardloper niet wat er qua organisatie allemaal bij komt kijken, en dat is best veel. Denk aan het aanvragen van de vergunningen, het afzetten van de wegen et cetera.’ De meeste vrijwilligers hebben aangegeven graag weer te willen helpen. Het gaat om een groep van zo’n 20 tot 25 personen.

Lopers zijn er klaar voor

In samenwerking met gymnastiekvereniging De Antilopen heeft Sandra ter voorbereiding op de Pesserrun hardloopclinics verzorgd. Het gaat om twee groepen. Deze lopers zijn er in ieder geval helemaal klaar voor de Pesserrun.Bijzonder Boeren: Varkenshouder Jan Woltinge
past goed op zijn dieren

Jan Woltinge vindt het jammer dat het boerenleven
zo ver van de mensen af is komen te staan.

Bron: www.hoogeveensecourant.nl / Foto's © Andre Weima

Pesse - Als jongen droomde Jan Woltinge er al van boer te worden. In 1994 kon hij het gemengd bedrijf van zijn ouders aan de Hendrik Reindersweg overnemen. Sinds 2006 is de blik volledig gericht op vleesvarkens.

Toch werkt Woltinge drie dagen per week ook elders, buiten de agrarische sector. Dat kan omdat de varkenshouderij dusdanig is geautomatiseerd dat eens per dag een rondgang voldoende is. Een parttime boer die het beste wil voor zijn varkens, maar ook voor de gezondheid van de mens, ‘want we hebben het hier wel over voedsel’.

Jan Woltinge (53) heeft gemiddeld tussen de 1500 en 1800 varkens. Elke veertien dagen verlaten de dieren die op gewicht zijn het bedrijf om naar de slachterij te worden vervoerd. Diezelfde dag worden biggen van tien weken oud aangeleverd. Gemiddeld blijven de dieren vier maanden in de varkensschuur aan de Hendrik Reindersweg.

‘Vanmorgen zijn er weer 200 varkens vertrokken, oftewel een vrachtwagen vol, en een paar uur later kwamen er 288 biggen weer binnen’, vertelt de Pessenaar. Alleen varkens die op gewicht zijn brengen een optimale prijs op. Op gewicht betekent tussen de 85 en 105 kilo geslacht gewicht. Zijn varkens zwaarder of lichter, dan wordt door de slachterij gekort op de prijs. ‘Het is niet gemakkelijk om de varkens die precies het goede gewicht hebben, eruit te pikken. Het is ook onmogelijk om ze allemaal te wegen. Wij maken gebruik van iemand die in dienst is van een handelaar. Hij zit er vrijwel nooit naast. Ja, dat is een sport op zich’, weet Woltinge. 

Brein van de stal

Het brein van de stal. Zo noemt de boer uit Pesse het voorste gedeelte van de varkensschuur. Daar waar het voer wordt gemengd, waar het in de juiste dosering wordt doorgestuurd naar de verschillende afdelingen, waar het oppompen van het grondwater wordt geregeld, waar de temperatuur wordt gecontroleerd en heel veel meer. Er bevinden zich niet voor niets heel wat meters. ‘Wij voeren onze varkens onder meer broodmeel. Het is meel van afgedankt brood, afgedankte koekjes, van oude chocolade snoeprepen, et cetera. Het zit boordevol energie.’ Hij toont de voermachine, die in een aparte ruimte staat. Er hangt de geur van een bakkerij. De voermachine is een enorme trechter. Per dag gaat er 1000 kilo broodmeel door. Dat wordt gemengd met 2500 kilo samengesteld voer met daarin onder meer graan en mineralen. Het voer is een zeer belangrijk onderdeel in het hele proces. ‘Je wilt zoveel mogelijk vlees aan een varken hebben. Dan moet je ervoor zorgen dat ze in hun jeugd spieren aanzetten. Gebeurt dat niet, dan ontstaat er vet. Goede voeding is daarom heel belangrijk. We hebben startvoer, jeugdvoer en eindvoer.’ De varkens groeien gemiddeld 800 gram per dag. Wanneer de biggen binnenkomen wegen ze 25 kilo. Na vier maanden hebben ze het gewenste gewicht van tussen de 120 en 125 kilo (dus 85 en 105 kilo geslacht gewicht) bereikt.

De ouders van Woltinge zijn in 1956 het agrarisch bedrijf gestart. Het was destijds een gemengd bedrijf met melkkoeien, akkerbouw en varkens. In 1994 heeft Jan het bedrijf overgenomen. Na jaren dubben, heeft hij in 2006 besloten te stoppen met de koeien. Het melkquotum werd verkocht, evenals een deel van het land. ‘We stonden voor een grote investering. De stal was op, dus nieuwbouw was nodig. Het was een harde keuze, maar we konden niet anders.’ Of hij ooit spijt heeft gehad van die beslissing? Er klinkt geen ja of nee. Wel geeft Woltinge toe dat hij zware jaren achter de rug heeft. De regelgeving maakt het er niet gemakkelijker op. Daarbij kwam dat het voer aanzienlijk duurder werd, terwijl de varkens minder opleverden. Hij is ook geen fulltime boer. Drie dagen in de week werkt Woltinge elders. ‘Ik keur elektrische hulpmiddelen voor verzorgingshuizen en dergelijke.’

Nieuwsgierig

Een rondgang door de stal volgt. Er zijn in totaal twaalf afdelingen, die ook weer opgesplitst zijn. De biggetjes die vanmorgen zijn binnengekomen duiken verschikt in de hoek, wanneer de deur opengaat. Voorzichtig komen ze, nieuwsgierig als ze zijn, toch stapje voor stapje weer dichterbij. Een paar trekken zich niets van de bezoekers aan en vechten een dominantiestrijd uit. De vechtpartij laat hier en daar duidelijk zichtbare sporen achter, vooral wondjes aan de oren. ‘De biggen zitten nu nog per 24 in een ruimte, maar worden straks opgesplitst in groepen van 12. Vanaf dat moment blijven ze al die tijd met diezelfde 12 bij elkaar. Dit voorkomt een nieuwe strijd.’ Ter vermaak hangt in elk verblijf een bal en een ketting. Het lijkt te werken, want afgebeten staartjes zijn er niet. Het is buiten op dat moment bloedheet, maar in de stal is het prima uit te houden. Dit dankzij een speciaal luchtsysteem. ‘Bij warm weer eet een varkens nauwelijks. Daarom moet je de temperatuur goed regelen. Je probeert zo goed mogelijk op de varkens te passen.’ Eerlijk voegt hij toe: ‘Maar we hebben ze natuurlijk wel voor het geld.’

Woltinge vertelt graag over zijn bedrijf. Hij vindt het jammer dat het boerenleven zo ver van de mensen af is komen te staan. ‘Vroeger had iedereen wel iemand in de familie die iets te maken had met het agrarische leven.’ Wat hem betreft zijn belangstellenden van harte welkom. ‘Ik vind het mooi om een boodschap over te brengen, de boodschap dat wij hier voedsel produceren. De meeste mensen kopen hun producten in de supermarkt en hebben geen idee waar het vandaan komt. Juist ook omdat het gaat om voedsel gaan wij er uiterst zorgvuldig mee om.’ Eens per vier weken bezoekt een dierenarts de stal om onder meer te controleren op varkenspest. Daarnaast wordt drie keer per jaar bloed getapt voor controle op salmonella. 

De varkens van Jan Woltinge gaan naar een Duitse slachter, Westfleisch. Of het vlees uiteindelijk ook in Nederlandse supermarkten terechtkomt, weet hij niet. ‘Ze zeggen dat Westfleisch levert aan Lidl en Aldi.’ Twee keer per jaar laat de inwoner van Pesse acht tot tien van zijn varkens zelf slachten in Lutten. Het vlees gaat thuis in de vriezer en een ander gedeelte naar dorpsbewoners die een bestelling hebben geplaatst. ‘Het verschil met het vlees uit de supermarkt is enorm. Ons vlees is echt veel lekkerder.’ Met een grijns voegt hij toe: ‘Maar wij eten ook wel rundvlees en kip hoor.’
Van de TTT-commissie

Enigszins verbaasd over het succes van de inschrijving zitten we hier bij te komen
van de enorme stroom van aanmeldingen. De inschrijving is al weer gesloten. 
We zitten namelijk vol! FANTASTISCH!
Binnen 8 (!) minuten waren er al 100 meldingen. Na 12 minuten 
hebben wij het maximum aantal al bereikt. Allemaal bedankt!

Tot zondag 4 september!

Contact: trekkertoertochtpesse@gmail.com


Inschrijving Tractortoertocht binnen 12 minuten gesloten

Bron: www.hoogeveensecourant.nl / Foto: copyright Pesse.com

Pesse - Slechts 12 minuten duurde de inschrijving. Toen moest de organisatie van de Tractortoertocht alweer ‘nee’ verkopen. En dat terwijl juist gekozen was voor inschrijving per bestuurder, om meer personen de kans te bieden mee te doen.

Op zondag 4 september vertrekken 150 tractoren, old- én newtimers, vanaf het Pioniersveld voor een tocht over 45 kilometer door het Drentse land.

‘Enigszins verbaasd over het succes van de inschrijving zitten we hier bij te komen van de enorme stroom van aanmeldingen. Binnen acht minuten waren er al 100 meldingen. Na 12 minuten zaten we vol. Fantastisch’, schrijft de organiserende commissie op pesse.com. Jan Woltinge, vanaf het prille begin bij het evenement betrokken, beaamt dit. ‘Opgave kon alleen via internet. Het ging als een speer’, glundert hij. ‘Voorheen gebeurde het vaak dat een loonwerkersbedrijf twintig personen tegelijk aanmeldde. Om meer mensen de kans te geven zich op te geven, hebben wij ervoor gekozen iedereen voor zichzelf een formulier te laten invullen. Maar het maakte eigenlijk niet uit.’

Hypermoderne tractoren

Tractortoertochten zijn in de regio niet nieuw. Het gaat daarbij echter veelal om toertochten voor oldtimers. In Pesse zijn het vooral hypermoderne tractoren die aan de start verschijnen. Blinkend en al, want velen zijn dagenlang aan het poetsen geweest zodat hun trots door een ringetje te halen is. ‘Onze toertocht zit vlak voor de maïsoogst. De jongens hebben nu nog even tijd hiervoor. Straks gaat de drukte weer beginnen. Voordeel is ook dat het op zondag is. Dat past velen’, weet Woltinge.

Zevende editie

Het is de zevende keer dat de tocht op het agenda staat. De deelnemers kunnen zich vanaf 12.00 uur melden op het Pioniersveld. Om 13.00 uur gaat de eerste rijden. Hoe de rit er exact uitziet, wil Woltinge, die zelf de route heeft uitgezet en voorop rijdt, niet verklappen. Wel wil de agrariër kwijt dat het lange lint onder meer door de Schutstraat in Hoogeveen trekt (tussen 13.45 en 14.00 uur). Dat is niet voor het eerst. 

Twee jaar geleden stonden toeschouwers er rijendik opgesteld om de tractorbestuurders vrolijk toe te zwaaien. Zit het weer mee, dan kan het maar zo weer zorgen voor topdrukte, vermoedt Woltinge. Verder wordt, zoals gebruikelijk, onderweg gepauzeerd bij een boerenbedrijf, waar onder meer hamburgers worden gebakken. 
De organisatie is in handen van een man of zeven. Daarnaast is een groep verkeersregelaars actief. Uiterwijk Winkel Verzekeringen sponsort het 
evenement met, hoe kan het ook anders, de verzekering.


Derde prijs voor Theun Krikke
Theun Krikke uit Pesse heeft een derde prijs gewonnen bij een schilderwedstrijd in het Gelderse Hummelo. Deze jaarlijkse wedstrijd is opgezet door de bekende kunstenares Marian Merk uit die plaats.Uit de 200 ingezonden kunstwerken werd een selectie gemaakt van 100 werken. Deze 100 werken werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit Heidi Otten, grafisch ontwerper, Bennie Jolink, kunstschilder en bekende inwoner van Hummelo, Toos van Giersbergen, illustator en kunstschilder en Sander Giesen architect.In een overvolle kerk in Hummelo werden de prijswinaars bekend gemaakt. 
Deze schilderwedstrijd wordt gelijktijdig gehouden met de jaarlijkse drie daagse
‘vive la France’ dagen. Het ingezonden werk van Theun Krikke was een stilleven met kwasten en koperen ketel.

Het juryrapport van Theun Krikke luidt als volgt: De allerdaagse materialen van de kunstenaar zijn het onderwerp van dit stilleven, met een mooie compositie, waarbij de achtergrond goed meedoet in het geheel. Het harmonische kleurgebruik en de sterke materiaaluitdrukking zijn zo mooi, dat de enkele onvolkomenheden in de vorm die de jury opmerkt, niet storen. De prachtige detaillering in contrast met het weglaten, of weg laten lopen, maakt dat het onderwerp alle aandacht krijgt. Een geslaagde klassieke illusionistische schilderwijze.


FEESTELIJKE OUDERAVOND OBS DE POSTHOORN SUCCESVOL!
Donderdag, 7 juli 2016, was de feestelijke ouderavond van Obs De Posthoorn
 
in Pesse in ontmoetingscentrum De Wenning in Pesse.

De avond startte met een zeer smaakvolle modeshow door de leerlingen van
de groepen 5 en 6. Ze lieten de kledingstijl zien vanaf de oertijd tot nu.
 
Door middel van een mooi gecreëerde catwalk kon het publiek de prachtig geklede leerlingen van alle kanten goed bekijken.

Na de pauze, waarbij er een mooie verloting was, was de voorstelling van groep 7/8 aan de beurt. Met heel veel enthousiasme werd de musical “ Het dak eraf “ gepresenteerd aan het publiek. Een zeer vrolijke musical met heel veel grappen en grollen en ook een onderliggende serieuze toon.

Het publiek was zeer enthousiast over deze mooie feestelijke ouderavond en
het team van Obs De Posthoorn mag trots zijn op deze mooie voorstellingen waar
door zowel leerkrachten en leerlingen lang en hard aan gewerkt is!UNIEKE OPLOSSING : SCHOOLBIEB BIJ OBS DE POSTHOORN IN PESSE


Dinsdag, 5 juli 2016 , 08.30u was de opening van een mooi initiatief
van Obs De Posthoorn in Pesse, nl. de opening van de Schoolbieb!

Obs De Posthoorn in Pesse heeft een fantastische oplossing bedacht om de leerlingen toch de mogelijkheid te bieden om boeken te lenen en te lezen. In 2015 verdween de Bibliobus waardoor de leerlingen niet meer in de mogelijkheid waren om boeken te lenen. Lezen blijft een belangrijk onderdeel van de lesstof en door middel van het openen van de Schoolbieb maakt Obs De Posthoorn het voor de leerlingen weer mogelijk dit op te pakken.

De schoolbieb zal vrijwillig worden gecoördineerd door twee hele enthousiaste ouders.
Elke donderdagmiddag zal er de mogelijkheid zijn voor de leerlingen om 1 boek te lenen
en lezen voor in hun vak en 1 boek voor thuis.

Via deze mooie oplossing, laat Obs De Posthoorn zien over de kwaliteiten te beschikken
om in goed overleg met de ouders, de leerlingen toch de mogelijkheid te bieden
om het lezen te blijven stimuleren.
Nieuw evenement Green Mountain Tour belooft veel

Edward Doorten en Henk Lubberding hebben zin in de Green Mountain Tour. © Andre Weima

Sportstad Hoogeveen krijgt er een nieuw sportevenement bij. Op 20 augustus wordt de eerste Green Mountain Tour verreden. Met start en finish bij tankstation Green Planet kunnen mensen op hun racefiets of mountainbike een mooie toertocht maken. Hoogtepunt: de beklimming van de VAM-berg.

‘Die berg gaat voor heel wat verzuurde benen zorgen’, zegt Bastiaan van der Kraan van toerclub De Peddelaars. Hij is samen met de Edward Doorten, de eigenaar van Green Planet de grote kracht achter dit spektakel. Een spektakel moet het zeker worden volgens beide heren. Ze trekken al de vergelijking met de Cascaderun. Doorten: ‘De Cascaderun is een groot volksfeest. Het zal moeilijk zijn om dat te evenaren, maar de Cascaderun is ook klein begonnen en met veel enthousiasme steeds gegroeid. Het is nu het best gewaardeerde sportevenement van Nederland. Zoiets willen wij ook.’

Het is nu een jaar geleden dat Doorten en Van der Kraan voor het eerst bij elkaar kwamen om het idee van deze tour te besprek. Beide heren waren meteen enthousiast. Van der Kraan: ‘Tourfietsers dromen ervan om de VAM-berg op te mogen rijden. Dat mag normaalgesproken niet. Bij deze tocht is het wel gelukt. Daar zijn we erg blij om. 
Wij hopen ook dat door de Green Mountain Tour meer mensen geïnteresseerd zijn om lid te worden van toerclub De Peddelaars.

Duurzame brandstoffen

Doorten vult hem aan: ‘Green Planet bestaat nu bijna drie jaar. Wij verkopen hier duurzame brandstoffen. Het loopt goed. We hebben veel klanten en schrijven zwarte cijfers. We hebben altijd het doel gehad om die duurzaamheid nog meer uit te dragen. Nu hier alles goed loopt kunnen we een volgende stap zetten. Vorige week hebben we hier een speelbos voor kinderen geopend. Daar kunnen kinderen lekker ravotten. Dat is ook goed voor hun motorische ontwikkeling. De Green Mountain Tour gaat door het 
fantastische landschap dat we hier in de omgeving hebben en waar we duurzaam
mee moeten omgaan.’

Voor de fietsers worden vier routes uitgezet. Deze routes hebben een lengte van 60, 90, 120 en 160 kilometer. Zowel op de heen als de terugweg zal de VAM-berg worden beklommen. Er worden ook drie ATB-routes uitgezet. Deze hebben een lengte van 40, 55 of 75 kilometer. De ATB’ers beklimmen slecht een keer de VAM-berg.

Van der Kraan en Doorten zetten voor de eerste editie van de Green Mountain Tour in op vijfhonderd deelnemers. De kans is echter groot dat dat er meer gaan worden. Momenteel hebben zich al honderd mensen ingeschreven. Doorten: ‘De praktijk wijst uit dat je bij dit soort tochten het aantal voorinschrijvingen maal tien moet doen. Dan zouden we nu al duizend deelnemers kunnen verwachten en we zitten nog maar twee maanden voor het evenement. We zullen het erg druk krijgen op die dag.’

Verloting MTB-fiets

Onder de deelnemers die zich vooraf inschrijven wordt een MTB-fiets verloot. Ook hoeven die deelnemers natuurlijk niet meer in de rij te staan om zich in te schrijven en kunnen zo om 8.00 uur met oud-wielerprof Henk Lubbering mee de VAM-berg. Lubbering was de meesterknecht van Joop Zoetemelk en zet zich nu in als ambassadeur voor de
Green Mountain Tour. Tussen 8.00 en 11.00 uur kunnen de deelnemers aan de Green Mountain Tour van start gaan. Gedurende de dag zijn er tal van activiteiten op
het terrein van Green Planet.

‘De deelnemers nemen vaak familie mee en ook toeschouwers zijn van harte welkom’, aldus Doorten. ‘Die zullen we veel vertier bieden en dan moet je niet aan een simpele draaimolen of zoiets denken, maar het gaat echt spectaculair worden.’ Volgens Van der Kraan worden de deelnemers ook niet vergeten. ‘Ik verwacht heel wat verzuurde benen wanneer de deelnemers terugkomen. De VAM-berg is niet zomaar een berg. 
Het stijgingspercentage is 23 procent. De berg begint heel stijl, vlakt dan of om dan
weer heel erg stijl te worden. Bovendien kan je de top niet zien, waardoor het een
extra verraderlijke berg is. We zullen de deelnemers goed verzorgen wanneer
ze terugkomen. Dat verdienen ze.’

Voorinschrijven kan via www.greenmountaintour.nl


Hilde Kattouw geeft stokje door aan nieuwe Kidpresident:
klik hier om te lezen!


Gemoedelijke sfeer bij De Blinkende Wilg:
klik hier om te lezen!


Leerlingen De Akker aan de slag met 3d-printer

Meneer Kok heeft ons verteld over de 3D printer en heeft ons laten zien hoe die werkt . Hij heeft ook een fluitje gemaakt en die werkt en heeft ook nog spulletjes laten zien. We zijn 31 mei ook al bezig geweest met de 3D printer en we gaan nog 5 weken aan de slag en misschien kan het ook nog wel wat uitlopen. Bouwteam 1 tot en met 4 zijn nu al bezig met bouwen en bouwteam 5 is nu nog bezig met Tinkercad. Als bouwteam 1 tot en met 4 klaar is met bouwen kan bouwteam 5 het in elkaar zetten. Tinkercad is een site waar je ontwerpen kunt maken. Er is ook een magazijnmeester en die houdt alle onderdelen bij elkaar en geeft ze uit als een bouwteam ze nodig heeft. Er is ook een management en die kijkt of het allemaal wel goed gaat. We hebben ook een PR groep en die schrijft stukjes voor de krant en voor nieuwsbrieven. Het ontwerpteam gaat instructies schrijven voor Tinkercad en Cura ontdekken. Cura zet ontwerpen over in computertaal.. En er is ook nog een 3D tour, dan ga je de klassen rond en ga je vertellen over de 3D printer. We gaan de 3D printer samen met de Prins Johan Friso school bouwen.


WONINGVERKOOP BEGONNEN
Hegeman Noord is begonnen met de verkoop van 7 nieuwbouw rijenwoningen aan de Stijgbeugel in Pesse. De woningen zijn al te koop vanaf €149.990 vrij op naam. 
De woningen worden verkocht door Hup & Fidom Garantiemakelaars te Hoogeveen. 
Meer info: http://www.funda.nl/koop/pessehuis-49886263-de-stijgbeugel 
of neem contact op met Hup en Fidom telefoonnummer: 0528 262 191


Kleurenrun Pesse; meedoen is belangrijker dan winnen

Dat gold zeker voor de deelnemers van de Kleurenrun in Pesse. © Andre Weima

Meedoen is belangrijker dan winnen. Dat gold zeker voor de deelnemers van de Kleurenrun in Pesse. Honderden kinderen en jongeren liepen vrijdagavond mee met deze tweede editie van de Kleurenrun.

Er werd om 19.00 uur gestart door de jongste deelnemers. Veel kinderen hadden zich van te voren zelfs al ‘ingekleurd’ met kleurenpoeder. Na de start kwamen de hardlopers onderweg nog diverse ‘stops’ tegen waar ze nog een keer bestookt werden met kleurenpoeder. Als toetje werd er bij de finish nog eens een flinke wolk kleurenpoeder over hun heen gestort. Hoewel veel deelnemers, ondanks hun door de organisatie verstrekte zonnebril, nauwelijks nog konden zien doordat hun bril vol met poeder zat, was het plezier er niet minder om...

Meer foto's: klik hier! 

Artikel in Hoogeveensche Courant: klik hier!


Opening Speelbos Green Planet
3 juni 2016 - Vanochtend is het 'Green Edge Speelbos' bij Green Planet geopend door Wethouder Erik Giethoorn. Deze opening was méér dan geslaagd met dank aan
Lifestyle Adventures en alle kinderen, docenten, ouders en verzorgers 
van OBS De Posthoorn en De Akker Pesse! Vanaf heden is het speelbos 
dagelijks vrij toegankelijk voor iedereen.WAT EEN FEEST GISTEREN!
TOT VANAVOND!

Jubileumviering 40 jaar De Wenning in Pesse

Zaterdag 21 mei werd het 40-jarig jubileum gevierd van Ontmoetingscentrum De Wenning. 
’s Middags waren er al activiteiten voor de jongste categorie kinderen in de vorm van een speciale kindervoorstelling, een echte DJ en twee zangeressen. Zaterdagavond was het de beurt aan de oudere jeugd die heeft genoten van een optreden van breakdancegroep Team Double U en een DJ in de Gasterijzaal. Ook de volwassenen kwamen aan hun trekken bij de band De Evening Stars. Een optreden van Team Double U was het begin van de feestavond. 

Vooraf sprak bestuursvoorzitter Gert Jonkers nog enige woorden. Hij benadrukte dat De Wenning is ontstaan uit het feit dat men samen de handen ineen heeft geslagen om te starten met het ontmoetingscentrum. In de jaren die daarop volgden was samen doen, beleven en meemaken de doorslaggevende reden voor het bestaan van De Wenning. Samen zal verder worden gewerkt aan een goede toekomst voor de jaren die gaan komen. De avond werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Dorpssmederij Pesse. 

Halverwege de avond kwam Leo Kramer als vertegenwoordiger van 18 verenigingen nog even aan het woord. Namens de verenigingen werd een totaalbedrag van € 2.090,00 als cadeau overhandigd. 

Voorzitter Jonkers was enorm verrast dit fantastische gebaar en bedankt hen dan ook hartelijk voor deze bijzondere gift. Aan het eind van de festiviteiten kon worden vastgesteld dat het een fijne, gezellige dag geworden waar met trots op zal teruggekeken! 
&
ZATERDAG 28 MEI 2016


Het bestuur van ontmoetingscentrum De Wenning nodigt u van harte uit voor het
40-jarig jubileum. Dit gaan wij vieren op zaterdag 21 mei 2016 in De Wenning.
Voor deze dag hebben wij een speciaal programma samengesteld voor alle
leeftijden. Dit programma vindt u hieronder. 

Wij zien uit naar uw komst en heten u van harte welkom.

Bestuur Stichting Ontmoetingscentrum De Wenning


Programma 21 mei 2016
15.00-17.00 uur: 0-4 jaar
In de sportzaal met optreden ‘Kindertheater Bloem’

15.00-17.00 uur: 4-10 jaar
DJ Nijs in De Gasterijzaal met extra lichtshow en volop vermaak

20.30-23.00 uur: 10-16 jaar
Teenage Party met DJ Nijs in De Gasterijzaal. Met optreden van 
Hip Hop/Breakdance groep Team Double U 
(4e van de wereld en 3e van Nederland)

20.30-23.00 uur: vanaf 16 jaar en ouder
Feestavond in de sportzaal. Met live muziek all-round orkest De Evening Stars.
Met een spetterend optreden van Hip Hop/Breakdance groep Team Double U.

Voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Na 23.00 uur spelen de Evening Stars door, maar dan zijn (begrijpelijkerwijs) de consumpties voor uw eigen rekening, tegen een gereduceerd bedrag.


Foto's Bingo voor World Servants 12 mei 2016

Dodenherdenking
Vandaag is er weer de dodenherdenking in Pesse. Voor wie daar weer bij wil zijn vanaf 19:45 verzamelen voor de Voorhofkerk te Pesse. Ook dit jaar gaan de kinderen van De Akker en De Posthoorn weer gedichten voorlezen en zullen Lara Boode en Gijs Kos weer voor de muziek zorgen. Delen= stilstaan bij doden die zijn omgekomen in de eerste en tweede wereldoorlog en tijdens vredesmissies. Laten we niet vergeten, maar dankbaar zijn voor de vrijheid die wij hebben gekregen!HOND KWIJT?

Sinds een aantal weken kom ik deze loslopende hond tegen in en rond Pesse. 

Mogelijk is deze hond uitgebroken?
Kan dit op de site komen zodat zich misschien iemand meldt?

met vriendelijke groet, Theun Krikke

info@theka.nl
0528-242501VRIJDAG 1 APRIL (GEEN GRAP!)

Aanvang: 20.00 uur

Ieder team bestaat uit 4 personen

Opgave kan alleen via: info@dewenningpesse.nl

Wees er snel bij, er is plaats voor 12 teams!


 Eindstand Braingames 2016
Winnaars na een shoot-out vraag: ABFAB!
Slimste braingamer: Paul Boode!
Koos bedankt voor het maken van alle leuke en afwisselende vragen!COMPLIMENTENDAG OBS DE POSTHOORN IN PESSE

Dinsdag 16 februari 2016 was het Complimenten dag op Obs De Posthoorn in Pesse.
Hoe leuk kan een compliment zijn…..het lijkt zo vanzelfsprekend..
…..een complimentje geven als iets goed gaat! 

Tóch doen we het in de praktijk maar bitter weinig. Dat komt omdat het geven van complimenten helaas (nog) niet echt in de volksaard van de Nederlanders zit. We zien wel vaak wat fout gaat, maar veel minder wat er goed gaat. Jammer, want juist in deze uitdagende tijden kunnen we wel wat extra positivisme gebruiken.

Alle leerlingen van De Posthoorn maakten een oorkonde waarop ze schreven wie ze een compliment gaven en waarom, iemand die een compliment verdiend! 

Het schoolcompliment ging dit jaar naar mevrouw Roelie Steenbergen 
voor haar geweldige hulp aan de Chinese leerling (en zijn ouders) !OPEN DAGEN OP OBS DE POSTHOORN IN PESSE!

Op 23 maart 2016 van 09.00 uur tot 11.00 uur is er open dag van de scholen van Stichting Bijeen, het openbaar primair onderwijs te Hoogeveen.

Ook o.b.s de Posthoorn te Pesse en o.b.s. de Zandloper te Stuifzand nodigen ouders van jonge kinderen van harte uit om een kijkje te komen nemen!


OBS De Posthoorn in Pesse doet mee aan NL-Doet!

Afgelopen zaterdag, 12 maart 2016, was het NL-Doet. 
De tribune op het schoolplein van de Posthoorn werd door ouders, kinderen (en ook nog een oud-leerling) en leerkrachten grondig opgeknapt. Er kwamen nieuwe planken en het geheel werd prachtig blauw geschilderd. Bovendien werd het zand (gratis beschikbaar gesteld door een ouder) weer mooi aangevuld.

Er is hard gewerkt en namens alle kinderen heel hartelijk bedankt!


LEERLINGAANTAL OBS DE POSTHOORN PESSE BLIJFT GOED GAAN!
Het leerlingenaantal van Obs De Posthoorn in Pesse blijft goed gaan en vandaag werd de 100e leerling feestelijk onthaald! Donny Tieman werd 4 jaar en werd feestelijk onthaald door alle 99 leerlingen en de leerkrachten van Obs De Posthoorn, want een 100e leerling moet natuurlijk gevierd worden!

O.b.s. de Posthoorn is een kleinschalige openbare basisschool in de kom van Pesse. Het is op de huidige plaats officieel geopend op 1 december 1957. O.b.s. de Posthoorn wil een school zijn voor alle kinderen uit Pesse en omgeving. 

Verschillende geloofs – en of levensovertuigingen of achtergronden ziet o.b.s. De Posthoorn als een meerwaarde voor de leerlingen om een eigen levensbeschouwing op te bouwen. Op deze manier wil o.b.s. De Posthoorn de leerlingen laten ontwikkelen tot zelfstandige en zelfbewuste volwassenen, belangrijk is dat gelijkwaardigheid en respect centraal staat.


NL doet activiteit op Zorgkwekerij blinkendewilg in Pesse

Deelnemers van Zorgkwekerij Blinkende Wilg hebben zich afgelopen vrijdag ingezet om kinderen van OBS de Posthoorn te leren over hun dagelijks werk. De deelnemers hebben (samen met een begeleider) de kinderen les gegeven in enten, spitten, harken zaaien kloven en proeven van kruiden.

De kinderen van de Posthoorn hebben op hun school een kleine kas en moestuin.
Het is de bedoeling dat de kinderen na deze lesjes zelfstandig in hun moestuintje kunnen werken omdat ze nu weten hoe de grond bewerkt moet worden en ze moeten zaaien.
De zorgkwekerij blijft hier nog wel bij betrokken.

Vrijdag hebben de kinderen hun eigen gekweekte Tuinkers geproefd op een toastje.
Tijdens de spitles was er een wedstrijdje wie de eerste worm in de grond vond.
De winnaars hebben een krop andijvie gewonnen. Er is met de kloofmachine gewerkt.
Verder kregen de kinderen een geënte wilg mee naar huis en hebben ze het geluk gehad dat ze de jonge siervogels mochten bekijken.

Het was een geslaagde dag.Afzender Team Blinkende Wilg 

Zorgkwekerij Blinkende Wilg
H.Reindersweg 13A
7933 TW Pesse
Tel: 0528-241343
E-mail: info@blinkendewilg.nl 
www.blinkendewilg.nl 


OBS De Posthoorn in Pesse opent haar deuren als referentieschool! 
Obs De Posthoorn in Pesse mag zich sinds dit schooljaar een referentieschool 
van School aan Zet noemen! School aan Zet is een landelijk onderwijsprogramma dat wordt uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van OCW en PO-raad. In totaal hebben 20 referentiescholen een ontwikkeling doorgemaakt naar een lerende organisatie en zijn bereid hun ervaringen te delen met andere scholen. 
Kom langs bij de referentiescholen PO en S(B)O ! 

De referentiescholen zetten de deuren open om van en met elkaar te leren! 
Eén van de referentieschool van School Aan Zet is o.b.s.de Posthoorn te Pesse van stichting Bijeen te Hoogeveen. Deze basisschool nodigt alle leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders uit om een schoolbezoek (geen open dag/inloop maar een dagprogramma) te brengen op donderdag 25 februari of op dinsdag 17 mei 2016. Op www.schoolaanzet.nl, primair onderwijs, referentiescholen is meer informatie (portretpagina) over de Posthoorn en de andere referentiescholen te vinden. 
Via de online kalender kan men zich aanmelden voor het schoolbezoek. 

Het programma ziet er als volgt uit: 

09.15/ 09.25 Inloop, koffie/thee en kennismaking 
09.25/09.35 Plenaire opening van de dag door Géke Pinxterhuis, locatiedirecteur 

09.35/10.10 Klassenbezoek, met als speerpunt het schoolklimaat 
10.15/11.00 Pauze en gelegenheid tot vragen stellen, ook aan leerlingen door middel van interviewcorners 

11.00/11.45 Tweede klassenbezoek 
11.45/12.00 Vragenkwartier en interviewcorners 
12.00/13.00 Lunch en evaluatie van de klassenbezoeken met tips en tops, zodat we van elkaar kunnen leren. 

13.00 /14.00 Middag (optioneel): Presentatie over de 21-eeuwse vaardigheden, betreffende ICT door Henk Pinxterhuis, onderwijsondersteunend bovenschools ICT-er.

O.b.s.de Posthoorn, 
Oostering 4, 7933 PX Pesse 
obsdeposthoorn@bijeen-hoogeveen.nl 
www.obsdeposthoorn.nl 

School aan zet / Deelnemende scholen:
Naam school Plaats Kenmerkend voor de school
Kindcentrum de Haren Den Bosch

Kindcentrum, Units, doorlopende leerlijn 0-12, Brede school, Vreedzame school, Excellente school, Onderwijs en opvang in één organisatie, Multidisciplinair team, Combinatiefunctionarissen (functie- en taakdifferentiatie), Interne audits: samen leren, PLG.

Basisschool de Mienskip Buitenpost Open houding en verbinding omgeving, Ondernemend, Onderzoekende houding leraren, Voko (verplichte opdrachten en keuze opdrachten), Differentiëren op 7 niveaus, ICT-project.
Basisschool La Res Enschede Units, Leren van elkaar, Begaafdheidsprofiel, Talentgericht werken en functioneringsgesprekken, Omgaan met verschillen, Vertrouwen, Toyoto Kata (systeem om van tevoren vast te stelen welk doel je wil bereiken).
CBS Prins Maurits & CBS Eben Haëzer Dirksland & Goedereede Havenhoofd  Leefstijl-school, Open houding om zelf te blijven leren, Kinderraad: leervragen kinderen centraal, Autonomie, competentie en relatie als basis, Eigenaarschap, Kindwijs Academie, Denkstructuur, Systeemdenken, mindmap. 
De Catamaran Rotterdam Opleidingsschool, Integratie vakken en 21e eeuwse vaardigheden, Opbrengstgericht werken, Zichtbare leerlijnen, Andere talenten (judo, muziek, dans, outdoor, koken), Coachingsgesprekken, Lekker Fit-school, Begeleiding starters, Gedeeld leiderschap.
De Verwondering  Lent Gepersonaliseerd leren, IPC, Leerpleinen, Onderwijsvernieuwing, Kindcentrum, Jonge school, Samenwerken, Ontwikkelingsgericht onderwijs, Eigenaarschap, Professionalisering binnen de school.
Gerhardschool Amsterdam SO cluster 4, GIP-ADI lesmodel, Opbrengstgericht werken, Time-out beleid, Multi-disciplinaire overleggen, Lerende organisatie, bestuur breed speerpunt, Verbinding individu – school, PBS, Leraren organiseren zelf studiedagen, Interne audits.
J.H.Snijdersschool  Rijswijk Natuurlijk leren: werken vanuit thema’s, heterogene groepen in units, Visie ontwikkelen en uitbouwen, ICT (werken met Ipads, bordportfolio: digitaal kindportfolio en planbord), Kennisteams (een groep leerkrachten die onderzoek doet over een bepaald onderwerp, advies uitbrengt over eventueel in te voeren veranderingen), Units, Ontwikkelingsgericht onderwijs in de onderbouw, Talent- en interessegestuurd naast vast curriculum.
Jenaplanschool Gorkum Gorinchem Sturen op relaties, Eenpitter met ouderbestuur, Ondernemer van eigen werk, Behaalde doelen worden, gemonitord, geborgd en onderdeel van de kwaliteitscyclus, Cognitieve talentontwikkeling. 
Maranathaschool  Nieuwkoop Taal/spelling verbetertraject, Eigenaarschap, Teacher-leaders, Reflecteren, vragen stellen, onderzoek doen, Leerteams, Principes Covey, Continue koppeling werkwijze en koers.
OBS de Meander Borger Relatie school-ouder-kind, Activerende didactiek, Samenwerken, Benutten kracht van teamdiversiteit, Samen analyseren van opbrengsten, Onderwijsinhoudelijke overleggen (10x pj), Focus op rekenen.
OBS de Posthoorn Pesse Interne mobiliteit, Diagnostische gesprekken met kinderen en ouders, Samen leren in teams, Kleine dorpsschool, Flitsbezoeken, ‘Sil op school’.
PCBS Schoter Duijn Den Helder Visualiseren, Autopoiesis (zelfcreatie en zelfproductie), Krimp, Vreedzame school, Onderzoekend en ontwerpend leren, ‘Marktplaats’ voor talenten, Actief elkaar feedback geven.
SBO Aquamarijn Leeuwarden Opbrengstgericht werken, Communicatie leerlingen en ouders, 360 graden feedback, Planmatig handelen, Veel kinderen met stoornis in autistisch spectrum, Direct instructiemodel, Verbeterplan opgesteld.
SBO Beatrix de Burcht  Gorinchem Gezamenlijke visie en koers, Beoordelen van collega’s, functioneringsgesprekken in groepjes), Eigenaarschap, Ondernemerschap, Heldere visie op leiderschap, Ateliers, Inhoudelijke werkgroepen, Leerlingen formuleren leervragen, Zeepkistmomenten i.p.v. vergaderingen, Creatieve inzet onderwijstijd, Sparringpartners van buiten. 
SBO de Evenaar  Nieuwegein Autonoom team, Werkgroepen op thema’s strategisch beleidsplan, Regiegroep, Focus op proces van veranderingen, Taxonomie van Bloom, Creatief denken, Sterke verbinding werkgroepen en groter geheel, Monitoring. 
SBO de Kampingerhof & SBO de Triade Oosterwolde Schooloverstijgende leerteams, Onderzoekende houding, Leerteams sociaal-emotionele ontwikkeling, rekenen, begrijpend lezen, Vergaderplanning gericht op leren van elkaar, Verbreding teams, Kleine scholen. 
SBO de Sluis Zwolle Samen leren, Talenten centraal, Eigenaarschap, Vreedzame school, Gedeeld leiderschap, Stuurgroepen, Gepersonaliseerd leren, 21st century skills, Tablets, Masteropleidingen. 
Wittering.nl Rosmalen Units (4-5 professionals per dag), Samenwerking, Elektronisch portfolio, Coaching op de werkvloer, Specialisten/vakleerkrachten, Wetenschap & Techniek, Unitoverstijgend werken, Leren van mensen centraal, Kernconcepten, Coaches, regisseurs en een directeur, Opvang en onderwijs in één, Sterke onderlinge uitwisseling.

Een tiental judoka's van judovereniging Harado Pesse doet mee!
Kranghand en Arends winnen zesde Gepa Open

De zesde editie van het Gepa Open koppeldartstoernooi in de Wenning te Pesse is gewonnen door Wesley Kranghand en Jasper Arends. Zij versloegen in de finale oud-winnaars Dominggus Unitli en Bennie Tehupuring. Het prestigieuze darttoernooi zat met 64 koppels helemaal vol. 

De 64 koppels werden eerst verdeeld over poules van vier koppels. De nummers één en twee van elke poule gingen door naar de winnaarsronde en de nummers drie en vier gingen naar de verliezersronde. Daarna werd er verder gespeeld via een knock-outsysteem. 

Uiteindelijk bleken Kranghand en Arends de beste spelers in de winnaarsronde. In een spannend finale versloegen zij het duo Unitli en Tehupuring met 4-1. In de verliezersronde trokken Ronald van de Hof en Erik Wildeboer aan het langste eind door in de finale met 3-0 te winnen van Ymco van den Bos en Tjeerd Derk Jager. De prijs voor beste Pesserkoppel ging naar Klaas Dijkema en Richard Strijker. De tweede plek ging naar Martin Pero en Sander van der Sleen. De hoogste finish van het toernooi was van het koppel Alex Padding en Roy Beekelaar met een uitgooi van 111 punten. Twee koppels gooiden samen de meeste 180’ers: twee keer keer. 

,,Ook dit jaar was het weer een geslaagd toernooi, waarbij gezelligheid en darts samen kwamen. We zijn dan ook heel tevreden over het verloop van het toernooi. We zaten voor het eerst in zes jaar helemaal vol”, aldus de trotse organisatoren van het Gepa Open Koppeldartstoernooi. ,,We willen alle sponsoren, vrijwilligers en deelnemers hartelijk bedanken voor hun bijdrage aan het zesde Gepa Open Koppeldartstoernooi.” 

Eerste acht winnaarsronde:
1. Wesley Kranghand en Jasper Arends
2. Dominggus Unitli en Bennie Tehupuring
3. Martijn Meinen en Jan Kats
4. Bertin Blokzijl en Rick Derks
5/8 Erwin Drenthen en Gert Jan Scholing
5/8 Douwe Rinkes en René Spijker
5/8 Richard Strijker en Klaas Dijkema
5/8 Maik Dekker en Tom ter Steege

Eerste acht verliezersronde:
1. Ronald van de Hof en Erik Wildeboer
2. Ymco van den Bos en Tjeerd Derk Jager
3. Patrick en Henk
4. Danny Doldersum en Serwin de Ruiter
5/8 Leroy Nijenmanting en Gijs Lenten
5/8 Niek Vos en Stefan Kroesen
5/8 Marcel Kamman en Jeroen Kamman
5/8 Patrick Weerman en Pascal Vugteveen

Winnaars Pesserkoppel:
1. Richard Strijker en Klaas Dijkema
2. Martin Pero en Sander van der Sleen
3. Herko Kuik en Roel Krikke
4. Gerwin van Dam en Jordy WittinkMIRJAN STRIJKER GEHULDIGD
*Beste Bloemstyliste van Nederland is eerste Pessenaar van het Jaar!*

Onderstaand een foto van de bibliotheekboeken welke in De Wenning staan. 
Te leen voor leden. Niet-leden betalen een kleine vergoeding.
Meer info: Dorpscollege Pesse!


9 januari 2016
Hemmeltied van RTV Drenthe in De Wenning

Aanvang: 10.00 uur

Zaterdag a.s. Het Radio programma van RTV Drenthe HEMMELTIED live
vanuit De Wenning, presentatie Hennie Kuijer en Harm Dijkstra. 

Met verschillende gasten o.a. Vrouwen van Nu, De Wenning in Pesse (ontmoetingscentrum), Jack Reinders van muziek 2000, Edward Doorten, 
JeugdSoos 't Keldertje, Indoor Super Cross Pesse met o.a. Kenny Korten, 
Kinderkookclub van Dorpscollege Pesse en Mirjan Strijker/ StijlStrijker, live muziek 
van Lara Boode en Gijs Kos, iedereen welkom tussen 10 en 12.00 uur 
in De Wenning. Of uiteraard live beluisteren op RTV Drenthe.

  © 2015 Pesse.com